Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Wymieniałem ostatnio w nieautoryzowanym warsztacie olej, filtr oleju, filtr powietrza i filtr kabinowy. Po odbiorze samochodu, po włączeniu zapłonu od razu zapala się "Błąd systemowy funkcji wezwania alarmowego SOS". Błędu nie da się skasować. Byłem w innym warsztacie, gdzie podłączyli pod komputer i skasowali błąd twierdząc, że żadnych przyczyn nie widać. Po przejechaniu kilku km i ponownym uruchomieniu silnika błąd znów się pojawił. Samochód działa sprawnie, ale irytuje wyświetlany komunikat na desce, którego nie można skasować.

Jakie mogą być przyczyny? Czy to może mieć jakikolwiek związek z tą wizytą w warsztacie? Czytałem, że po 3 latach może chodzić o rozładowany akumulator od TCU, który jest podsufitce i jego wymiana jest dość kosztowna?

Jestem umówiony do mechanika/elektronika w warsztacie specjalizującym się w BMM, ale dopiero za jakiś czas. Ciekawi mnie o co może chodzić i co gorsza jakie koszty mnie czekają. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Auto: X1 F48, 2017, sDrive 20i, przebieg 66 tys. km

--

MG

• Lubię to 1
Opublikowano

Sam sobie odpowiem, żeby zostało dla innych użytkowników :)

W moim przypadku problem był trywialny, ale wymagał diagnostyki. Podczas wymiany filtra kabinowego w warsztacie mechanik odłączył jakiś przewód od głośnika awaryjnego systemu SOS, który jest ulokowany w tej samej okolicy, czyli pod schowkiem od strony pasażera. Pojechałem na diagnostykę do polecanego diagnosty, który w 15 minut rozpoznał problem, podpiął kabelek, skasował błąd i od tej pory mam spokój.

Podobny komunikat (bo podobno nie taki sam) może się też pojawiać w kilkuletnich autach, w których "kończy się" żywotność akumulatorka do systemu SOS. Można to ostrzeżenie wykodować i system działa dalej jeszcze przez kilka lat. W przeciwnym razie potrzebna jest wymiana akumulatora, a to oznacza rozbiórkę podsufitki i niemały koszt za robociznę - w kilkuletnim samochodzie (sic!).

• 2 lata później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Też mam tę przypadłość. Pierwszy raz zaobserwowałem ją przy pierwszych mrozach w zeszłym roku. Teraz od kilku dni mam to samo. Pojadę w dłuższą trasę - komunikat znika na dobę, a później znowu się pojawia.
Jeżdżę 6 letnią F30 i podejrzewam, że akumulator szlag trafił. Orientujesz się może ile kosztuje wymiana takiej części?
Każdy magik z komputerem będzie w stanie to wykodować (rozumiem, że chodzi o to, by ominąć wyświetlanie komunikatu)?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

czy dioda od alarmowego SOS powinna się palić na lampce dachu podsufitce cały czas czy tylko przez parę sekund?

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam to ja się dołączę do tematu, f21 2015r. nagle pojawił się ten błąd, myślałem że to bateria kupiłem wymieniłem i nic nie pomogło dalej to samo .. , ma ktoś jakiś pomysł?