Skocz do zawartości

KĄTY WTRYSKÓW oraz TERMOSTAT w 318 TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

jestem typowym żółtodziobem w temacie bmw. Kupiłem sobie ostatnio 318 tds bo bardzo mi sie ten model podobał. Pojechałem po zakupie do diagnosty i ten powiedział, że konty wtrysków są przekroczone trzykrotnie. Norma wynosi 3,6 stopnia a ja mam w swoim ponad 12 stopni. Auto nie dymi, ale silnik głośno pracuje. Z odpalaniem tez nie ma wiekszego problemu.

1.Czy mam w ogóle ruszać temat wtrysków czy go olać?

2. Temperatura mojego silnika wynosi ok 66 stopni. Wiem, że w tym siniku powinna być ok 85. Czy to znaczy, że może nie być w ogóle termostatu czy termostat w ogóle nie ma wpływu na temp?

Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

bialy

Edytowane przez bialy_kiel
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Proszę o poprawne tytułowanie wątków oraz o stosowanie poprawnej pisowni.

Wtedy pytanie i cały temat staną się bardziej czytelne dla innych. :wink:

Nic dodać nic ująć - zrób co trzeba - Krzysiek :? :duh:

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
temat diesli w polsce to tabu ,przerabiałem to,mało kto ma pojecie o co biega ,serwis? nie komentuje ,może tak ,może nie a napewno cie skroją,a co do temperatury to faktycznie może byc a nawet powinien termostat ,tylko takie małe pytanie skda wiesz ze ma taką temperaturę? po wskażniku nie stwierdzisz ile jest?
Opublikowano
temat diesli w polsce to tabu ,przerabiałem to,mało kto ma pojecie o co biega ,serwis? nie komentuje ,może tak ,może nie a napewno cie skroją,a co do temperatury to faktycznie może byc a nawet powinien termostat ,tylko takie małe pytanie skda wiesz ze ma taką temperaturę? po wskażniku nie stwierdzisz ile jest?

Byłem u diagnosty i widziałem temp swojego silnika. Wynosiła dokładnie 66 stopni. Później facet jakimś takim małym detektorem z wiązką podczerwieni stwierdził, że nie ma w ogóle albo jest zepsuty termostat.

Opublikowano

Wymień termostat na nowy i podejrzewam ze problem z temp zniknie (miałem to samo u siebie termostat zbyt szybko sie otwierał i caly czas byla niedogrzana. Po wymianie wszystko ok) oczywiscie zakładam ze nie masz zblokowanego visco i nie robi ci z 1,7 ccm odrzutowca :lol:

co do kątów wtrysku to sam ciekawy jestem jak zareaguje silnik na ich przestawienie. Jak uporasz sie z tym to cos napisz

e46 318d M47N
Opublikowano
Wymień termostat na nowy i podejrzewam ze problem z temp zniknie (miałem to samo u siebie termostat zbyt szybko sie otwierał i caly czas byla niedogrzana. Po wymianie wszystko ok) oczywiscie zakładam ze nie masz zblokowanego visco i nie robi ci z 1,7 ccm odrzutowca :lol:

co do kątów wtrysku to sam ciekawy jestem jak zareaguje silnik na ich przestawienie. Jak uporasz sie z tym to cos napisz

Właśnie tego się boję. Ustawienie kątów wtrysku po pierwsze kosztuje jakieś 600 zł a do jak mi sie wszystko przestawi, to będzie małe kuku :).

Masz racje visco mam do wymiany i moja czerwona krówka mruczy jak odrzutowiec :). Narazie nie mam kasy bo visco kosztuje jakieś 300+wymiana. A'propos dam rade sam visco zmienić czy tam potrzeba jakiś specjalnych kluczy albo tricków. Jeżeli ktoś już to robił to będę wdzięczy za opis. Dzięki.

Jeszcze jedno pytanko: Czy po podgrzaniu silnika będzie mi mniej paliło auto? Na razie w mieście średnio siorbie 8l.

Opublikowano
jak z mechaniki nie jestes noga to visko zmienic to bajka. Tylko pamietaj ze visko zakrecone jest na lewy gwint. Trzeba zdjąć osłone tunelu chłodzenia, zablokować pasek i odkręcić visko. Z nowym należy sie w miarę ostrożnie obchodzić bo po brutalnych przejściach może działać nieprawidłowo. trochę powinna mniej Ci spalić ale z 8 litrów w mieście to za wiele nie zejdziesz. ten silniczek lubi malo spalić ale jest to jego głowna domena w trasie (optymalna prędkość 120-140 km/h).
e46 318d M47N