Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Muszę w swojej x3 wymienić klocki hamulcowe przednie, być może tarcze hamulcowe. Serwis BMW wycenia to na 4 tys brutto. Naprawy chciałbym dokonać w nieautoryzowanym serwisie , koszt około 1000zl. Skoro hamulce(tj. Klocki i tarcze) nie są uwzględniane przy gwarancji BMW premium selection, to czy wymieniając je poza serwisem BMW stracę ową gwarancje?

Czy posiada ktoś warunki i zasady gwarancji BMW premium selection ?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam teraz podobny problem tylko z klockami tylnymi.

Co jeśli kupię oryginalne części ale serwis będzie w nieautoryzowanym serwisie ?

Opublikowano
Według mojej wiedzy do wymiany klocków, lub oleju, nie jest potrzebny autoryzowany serwis, natomiast należy wziąć rachunek jako dowód, że usługa została wykonana przez fachowca w warsztacie samochodowym, a użyte materiały są dedykowane do tego samochodu w tym przypadku BMW.
Opublikowano
Mam teraz podobny problem tylko z klockami tylnymi.

Co jeśli kupię oryginalne części ale serwis będzie w nieautoryzowanym serwisie ?

Części nie muszą być oryginalne ale odpowiednie do Twojego modelu. Nie musisz robić w asa ale lepiej poprosić o fakturę lub paragon z wyszczezołniuonymi czynnościami i opisem części.

hamulce to są części eksploatacyjne i to nie podlega gwarancji przy normalnym zużyciu.

Pozdrawiam

Maciek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z obowiązków jest tam tylko tyle:

§ 4 Obsługa roszczeń gwarancyjnych

1. Obowiązki kupującego przed wystąpieniem wady objętej gwarancją:

a) począwszy od daty sprzedaży, terminowe przeprowadzanie prac serwisowych i kontrolnych zalecanych przez BMW, zgodnie ze specyfikacjami producenta;

b) eksploatacja pojazdu zgodnie z instrukcjami producenta;

c) natychmiastowe zgłaszanie zmian dokonanych na liczniku przebiegu, innych ingerencji lub wymian u sprzedawcy/dealera.