Skocz do zawartości

328i wymiana kolektora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zastanawiam sie nad wymiana kolektora dolotowego w mojej 328 m52

czy jest na forum ktos kto robil takowy manewr i wypowie sie o efektach?

kiedys byla niemiecka stronka z opislem ale albo nie dziala albo nie moge jej odszukac, prosze o pomoc w tej sprawie bo nie wiem czy sie w to pchac

Opublikowano
Podpinam sie pod temat. Jeszcze ewentualne informacje osob doswiadczonych z wycieciem kata i zrobieniem stozka w dolocie. Po tych modach zastanawiam sie nad chipsem. Czy taki "program" podciagniecia 2,8 jest sensowyny czy wiecej sie straci niz zyska?? Chips w TTC jak co.
Jestem jak Media Markt.... Nie dla idiotów :P
Opublikowano

poczytaj na http://www.streetracing.pl/forum/viewforum.php?f=24

jest kilka tematow na tn temat.

Nie zapomnij ze tylko ze kolektor trzeba przerobic!

Przyrosty po samym kolektorze sa spore ok 20-25KM.

Jesli juz sie podejmiesz, nie przraz sie przy pierwszym odpaleniu - silnik przez kilka chwil bedzie chodzil jak traktor - dopoki komp nie wylapie wszystkiego i nie ustabilizuje obrotow itd

Koszt przerobki na nowych czesciach to ok 100-200zl - kup przeriobiony bo dla nowicjusza latwo cos zepsuc!

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano

serio myslisz ze taki kolektor mozna kupic i to za 100-200 zl ? bo ja osobiscie watpie :(

jeszcze jedna mysl, moze waro jeszcze dostawic kolektor wydechowy np z 330i , nie wiem czy bedzie pasowal ale powinien byc wiekszy

Opublikowano
niestety nie spotkalem ani nowego w takiej cenie jak podajesz ani przerabianego. Jesli mozesz to podaj jakies linki do nowych w takiej cenie bo z tego co mi wiadomo to uszczelki beda gdzies tyle kosztowaly.
Opublikowano

a co do wydechu to tylko barany plus jakis dedykowany wydech koncowy - koszta jedna kosmiczne ;(

virus tez by sie jakis przydal, trudno mi powiedziec ile np ksr motorsport wzialby za program

[email protected]

gg 1041

Opublikowano
jak bede robil to w ttc. zanim jednak zrobie virusa to kazdego moda na hamowni chyba bede sprawdzal zeby nie robic przypadkowych minusow. Jest ktos jeszcze kto takie modyfikacje przeprowadzal??
Opublikowano
a moze ktos zapoda ta niemiecka instrukcje "zrob to sam" i dorzuci polski język bo ja np nie szprechenzi dojcz :P
Opublikowano

Mam juz kolektor tylko kwestia jest taka ze auto musi stac bo trzeba wyjac stary. Do tego przesylka do Ciebie i czas roboty no i odbior i montaz. Lepiej chyba instrukcje miec i made in home :) Ale jesli mozesz to milo ze sie zorientujesz po ile takie zmiany beda.

Aha... Jak zmieniam ten kolektor to od razu bym zmienil uszczeleczki co sa na kanalach i ta co jest przy przepustnicy. I teraz tak: czy to jest komplet uszczelek bo jak tak to lipa troszke bo chyba ta na przepustnicy jest inna w 2,8 i 2,5? Jaki koszt taki uszczeleczek moze byc??

Opublikowano
no taki ma byc od m50 2,5 dm3 pojemnosci. Tylko nie wiem jak to sie ma zgrac z kanalami skoro kanaly wieksze :roll: moze pasowalo by tez gniazda powiekszyc troszke zeby byly takiej wielkosci jak kanaly?? I jak tam bedzie z uszczelkami ??
Opublikowano
Czarek: wlasnie o to mi chodzilo, teraz jeszcze tylko bohatera ktory to posklada, moze jakis od modeli samolotow i kolejek bo wyglada na kupe zabawy. Wazne aby kolektor byc 100% szczelny i jednoczesnie wytrzymaly, sam chyba sie nie podejme :roll:
Opublikowano

kupcie kolektor od M50B25 najlepiej jak najnowszy, uszczelki kanalow dolotowych, uszczelke od strony przepustnicy jest identyczna jak w M52B25lub28, podstawke pod kolektor od M52B25lub28 (49zl nowa w ASO), kolektory dolotowe od M52B25 i M52B28 sa identyczne, nie powiekszamy zadnych kanalow dolotowych w bloku silnika kolektor pasuje w te otwory idealnie trzeba troche pobawic sie w przerobke kolektora i jego zamontowanie, lepiej jest przyspawac podstawke niz ja przyklejac jak to jest w instrukcji http://www.bmw-syndikat.de/bmw-syndikat/archiv/ansaugbruecke/

mozna zrobic to w warsztacie gdzie spawaja zderzaki plastikowe za jakies 15zl, otwor ktory trzeba zatkac koleczkiem tez mozna zakleic, po przerobieniu kolektora trzeba go zamontowac troche gimnastyki zwiazanej przymocowaniem listwy wtryskowej gdyz mocowania troche sie roznia, oraz przykrecenie kolektora do metalowych podporek od spodu, mialem to robic w swoim M52B25 ale sprzedalem auto, mam do sprzedania kolektor od M50B25 1994r stan bardzo dobry http://moto.allegro.pl/item133861203_bmw_e34_e36_kolektor_ssacy_m50b25_2_5l_24v_vanos.html

Opublikowano

"za przerobke" czyli za usluge czy za gotowy kolektor = 100 euro ?bo jesli za gotowca 400zl powiadasz i jesli dodaje to ok 20km to proporcjonalnie do efektow nie jest tak zle, tuning nie jest tani ale biorac pod uwage ze stary mozna sprzedac to koszt wymiany kolektora wynosi 300 zl biorac pod uwage samodzielna wymiane, chyba sie skusze, a moze jak sie dogadamy i kupimy dwa to bedzie jakis rabat :D

Jestem tylko ciekaw jak to wyglada, czy faktycznie profesjonalna robota

Opublikowano
"za przerobke" czyli za usluge czy za gotowy kolektor = 100 euro ?bo jesli za gotowca 400zl powiadasz i jesli dodaje to ok 20km to proporcjonalnie do efektow nie jest tak zle, tuning nie jest tani ale biorac pod uwage ze stary mozna sprzedac to koszt wymiany kolektora wynosi 300 zl biorac pod uwage samodzielna wymiane, chyba sie skusze, a moze jak sie dogadamy i kupimy dwa to bedzie jakis rabat :D

Jestem tylko ciekaw jak to wyglada, czy faktycznie profesjonalna robota

100euro kosztuje przerobka. Ja sam bede przerabial ale nie mam jesczze kolektora i zapalu do tego, wlasnie w kilka sztuk daloby rade wytargowac cos.

Kolektor jest przerabiany w rajchu - wiec trwa to kilkasnascie dni - czas transportu w jedna i druga strone uzalezniony od znajomych ktorzy jezdza - bo wysylac sie nie oplaca - dodatkowe koszty

[email protected]

gg 1041

Opublikowano
Cos czuje ze moj magik od plastikow zrobi to i to za znacznie nizsze pieniadze i tez bedzie bardzo profi :D A jak ktos sie uprze to mozna jeszcze sprayem psyknac zeby bylo bardziej elegancko :P hehe
Opublikowano
a moze ktos kto dokonal takich modow by sie wypowiedzial. Zaluje czy tez nie tego co zrobil?? pali wiecej czy nie? Jesli tak to ile? Lepiej jedzie? Jesli tak to jaka poprawa? Wykresy z hamowni moze jakies?? :P