Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam rozebrałem częściowo skrzynie jak w temacie , żeby sprawdzić stan synchronizatorów 3 biegu i ewentualnie później podmienić z moim zepsutym. Bo zrobili mi rok temu regeneracje ponoć bo ja poprawy nie widzę przy wbijaniu 2 i 3 biegu.Dlatego sam się zabrałem za naprawę . Tą co teraz kupiłem to gościu powiedział że jest sprawna i przyjechał autem z niemiec , w domu sprawdziłem to się okazało że trzpień od 5 biegu jest zatarty w tulejce i drążek się nie ustawia do pozycji neutralnej. Każdy pisze mówi że jest dobre a później się okazuje że to czy tamto nie działa. Tą poswięciłem na straty tylko obudowę bo metodą prób i błędów rozebrałem ale reszta może być na części jeśli się okażą sprawne. Nie wiem tylko jak wyciągnąć tą oś co wychodzi na sprzęgło , żeby rozłożyć wszystko na części pierwsze i sprawdzić synchronizatory.

IMG-20210402-201350.jpg

IMG-20210402-201359.jpg

IMG-20210404-140846.jpg

IMG-20210404-140852.jpg

Opublikowano

Składał ktoś z was już skrzynie , zębatki już wiem jak ściągać . Żeby wymienić synchronizatory nie trzeba wybijać wałka sprzęgłowego ,wystarczy najpierw ściągaczem zdjąć zębatkę 3 i 4 biegu i drugi cały wałek wychodzi bo jest łączony z wałkiem sprzęgłowym przy 5 biegu. Próbuje złożyć teraz zamknięcie ale blokuje mnie element nr 29 co go ustawię to przy zakładaniu pokrywy spada pomoże ktoś.

skrzynia-bieg-w.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Pisze w sprawie postu czy udało Ci się złożyć skrzynię jak ją montowanej czy wszystkie podzespoły miałeś na dzwonie czy na tylnej części obudowy? Jeżeli możesz pomóc proszę o kontakt 733652221

Edytowane przez MlodyCezar