Skocz do zawartości

Kasowanie inspekcji, błąd brake pads

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z E60 525D polift z 2007 roku.

Podczas zakupu auta na idrive świecił się komunikat brake pads worn, replace.Sprawdziłem i hamulce z przodu faktycznie były do wymiany, z tyłu klocki jak i tarcze są ok tak samo z czujnikiem.

Po wymianie hamulców z przodu ( klocki + tarcze + czujnik ) błąd nadal się wyświetla. Nie idzie błędu skasować z pozycji wyświetlacza między zegarami ani z idrive.

Czujniki zużycia hamulców z przodu jak i z tyłu są na 100% sprawne, ponieważ były sprawdzane.

Dodatkowo na żółto świeci mi się szereg innych inspekcji:

- wymiana oleju

- wymiana klocków przód i tył

- wymiana płynu hamulcowego

- kontrolka serwisowa

Doszedłem jeszcze do jednej rzeczy, a mianowicie po wejściu do menu kasowania inspekcji na wyświetlaczu między zegarami, przy każdej z inspekcji nie pokazuje mi przebiegu, są tylko kreski: "---".

Podobnie z kontrolką serwisową, nie ma żadnej daty tylko są kreski. Przytrzymanie guzika w celu skasowania inspekcji powoduje wyświetlenie się "OK" i nic więcej się nie dzieje.

Dodam że date oraz godzinę w samochodzie mam ustawioną na poprawną.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witam

jaki jest oryginalny przebieg autka ? ..... ponad 300.000 km ?

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor
Przebieg auta wynosi 280tys km.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na liczniku między normalnym przebiegiem i przebiegiem dziennym masz kropkę?

Brak serwisów sugeruje niewłaściwy VIN w liczniku

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

wotam

Przebieg auta wynosi 280tys km.

Odczyt z licznika ? ...... prawdziwy ?

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor
Pomiędzy przebiegiem a przebiegiem dziennym faktycznie jest kropka, lecz ona wygląda na taką która oddziela jedno od drugiego.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pomiędzy przebiegiem a przebiegiem dziennym faktycznie jest kropka, lecz ona wygląda na taką która oddziela jedno od drugiego.

Jak to kropka podobnej wielkości jak cyfry, to oznacza ona niezgodność nr VIN

Opublikowano
  • Autor

Kropka wygląda jak na załączonym obrazku. Czyli mogę podejrzewać niezgodność vin w liczniku i przez to nie można wykasować błędów? Odczyt z podpiętego komputera pokaże te niezgodności?

maxresdefault.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kropka wygląda jak na załączonym obrazku. Czyli mogę podejrzewać niezgodność vin w liczniku i przez to nie można wykasować błędów? Odczyt z podpiętego komputera pokaże te niezgodności?

maxresdefault.jpg

Inpą da się sprawdzić nr VIN w sterownikach.

Robisz diagnozę całego auta(jak wybierzesz E60 to od razu masz po prawej stronie diagnozę całego aut), w głównym menu klikasz F3 i wyświetla Ci listę sterowników wraz z nr VIN.

Problem w tym, że jeśli ktoś programował licznik przy pomocy WinKFP to VIN na tej liście może być zgodny, a różnica tkwi w pamięci EEPROM wewnątrz licznika, a żeby ją zmienić należy rozebrać licznik i użyć programatora do tego typu pamięci

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Sprawa załatwiona. Licznik pochodził od innego auta, po przypisanego właściwego vinu wszystko wróciło do normy.