Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem BMW f31. Wczoraj zauważyłem, ze klimatyzacja mi nie działa, z nawiewu słychać taki ala syk,lub pisk. Czy ktoś turze zgromadzonych miał taki problem ? Jak to naprawić ? Ile może kosztować naprawa ? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najprawdopodobniej masz do uzupełnienia czynnik w klimatyzacji....????
Opublikowano

Może nie buc czynnika w układzie.

Jak pojedziesz gdzieś sprawdzać, to zwróć uwagę aby sprawdzono szczelność układu nie maszyną ale azotem, i nie tylko nabili czynnik, ale nieszczelność usunęli.

Poza tym sprawdzili czy sprężarka w ogóle pracuje, sprawdzili olej i uzupełnili a najlepiej wymienili na taki jak ma być (PAG46).

Zapytaj majstra jak się będziesz umawiać na wizytę czy to robi, czy tylko nabija ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

A ja mam pytanie, w jaki sposób można sprawdzić jaki rodzaj czynnika jaki jest w moim samochodzie, znalazłem link do strony RealOEM i tam wyskakuje coś takiego:

https://ibb.co/zxPGbhr

Samochód mam F30, pierwsza rejestracja 1 stycznia 2015, a z tego co widzę na tej nalepce to mogę mieć jeden albo drugi czynnik.

Słyszałem, że można to określić po rodzaju zaworu, u mnie jest taki:

https://ibb.co/PD4W9LR

Czy ktoś może coś podpowiedzieć?

Z góry dziękuję za pomoc!

• Moderatorzy
Opublikowano

U mnie naklejka jest pod maską na wysokości prawego kielicha.

Jest szansa, że możesz mieć jeszcze r134a. Tis podaje że r1234yf jest w modelach europejskich od 07/2016.

Jeżeli chodzi o różnice to różnią się korki. Zawory są takie same. Natomiast nie opierałbym się na tym bo u mnie jakiś geniusz podmienił korki.

IMG-20210225-095037.jpg

spacer.png

Opublikowano
Ok, to jeszcze sprawdzę dokładniej pod maską jak wrócę, akurat ja mam samochód z Kanady, kojarzysz może, czy tam też było od 07/2016?
  • Moderatorzy
Opublikowano

Introduction of R1234yf refrigerant:

European countries listed in the table, Turkey and Israel:

BMW i as of 09/2013

from 07/2016, BMW, MINI, RR

USA and Canada:

from 07/2016 BMW, BMW i, MINI

South Korea:

from 11/2018 BMW, BMW i, MINI

spacer.png