Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie przepraszam za założenie nowego tematu ale nie wiem czy do tamtego ktoś zagląda bo jest o krzyżaku wału.Potrzebuje odpowiedzi otóż

łącznik elastyczny wału mój był zamontowany tak:

1e56e26059f6d2c83f87a4dbea2bcb76.png

a na bmw store schemat pokazuje tak

249c621e460f347ee1d9d46d56ab3446.jpg

wszystkie łby śrub od strony wału a nakrętki od strony skrzyni również tutaj typ tez tak montował:

ale pod filmem znalazłem taki oto komentarz:

WRONG !!! ALL THE SCREW HEADS ARE TOWARD THE SHAFT !! The nuts musn't be locked on the flex disc but on metal part : 3 on drive shaft metal, 3 on the transmission metal part. Here you have 3 locked on the rubber !! Your guibo is over in less than 1000 miles.

po przetłumaczeniu ''ŹLE !!! WSZYSTKIE ŁBA ŚRUB SĄ W STRONĘ WAŁU !! Nakrętki nie mogą być zablokowane na elastycznej tarczy, ale na części metalowej: 3 na metalowej części wału napędowego, 3 na metalowej części przekładni. Tutaj masz 3 zablokowane na gumie !! Twoje guibo skończyło się za mniej niż 1000 mil. ''

a typ odpisał ''zgodnie z instrukcją serwisową firmy Bentley, wszystkie łby śrub powinny być skierowane w stronę wału. Instruuje również, aby przytrzymać śruby podczas dokręcania nakrętek, aby zapobiec uszkodzeniu guibo ''

pytam dlatego iż kiedyś mechanik ściągał u mnie skrzynie biegów i nie wiem czy ruszał łącznik czy nie.

na zdjeciu pierwszym pokazałem z tis bmw to wszystkie śruby są w jednym kierunku a na schemacie bmw ogólnym np bmwstore po wpisaniu VIN pokazane że niby jedna idzie tak a druga tak jak strzałki czerwone

Opublikowano

na wszystkich filmach YT co oglądałem to jest tak jak w tisie pokazane wszystkie śruby w jedną stronę czyli łby od strony wału a nakrętki wszystkie od strony skrzyni

jedni mówią ,że śruby mają iśc tak:

50f71cbb5d51e28263ef768c8b8d55cf.jpg

a znów inni mają tak:

08f776183ff657760035c7a6dd8850f6.jpg

zdjęcie ostatnie ja tak tez mam i inni na YT też

Opublikowano

bo ja zawsze muszę w 110% upewnić się przed montażem :) dlatego pytam o wszystko co po drodze jest itp by pozniej przy montażu nie było zonka i czekał człowiek aż ktoś się zlituje i odpisze na forum :roll: wał w poniedziałek jedzie do autocardan

w poniedziałek podpora wału febi będzie u mnie a łożysko do podpory nowe też już kupione marki ''KOYO made in Japan''

po wyjęciu mojej podpory oe bmw guma w koło cała nie zerwana a łożysko firmy KOYO. Próbowałem ściągnąć podporę bo nie mieściła mi się do pudełka to ściągacz trójramienny ściągnął mi gumę z mocowaniem heh a łożysko zostało.. ale z tym już nie walczyłem bo to oni zmienią mi.

Nawet przy ściąganiu gumy z podpory (myślałem że wyjdzie cała z łożyskiem) i tak się nie uszkodziła.. jest elastyczna miękka ale nie zerwana ale mimo to nowa podpora febi będzie+łozysko koyo do niej+ łącznik elastyczny wału febi nowy + sznur butylowy udało mi się kupić oe bmw za 14zł :) gdzie praktycznie nie można go kupić bo występuje tylko z podporą oe bmw :) a no i nowe nakrętki 6szt do śrub od łącznika elastycznego

i jeszcze dwie poduszki skrzyni biegów Lema wlecą (zmieniałem je 5lat temu na oko wyglądają ok ale jak już łapę odkręciłem to te 40zł przeboleje już )

Opublikowano
To jak w końcu masz ten luz na krzyżakach . Na alegro jest sznur jaki chcesz jak kupowałem to mi jeszcze z 4 metry zostało .
Opublikowano
To jak w końcu masz ten luz na krzyżakach . Na alegro jest sznur jaki chcesz jak kupowałem to mi jeszcze z 4 metry zostało .

na jednym tym środkowym luzu ja nie wyczułem a na tym od strony dyfra mały tak.. ale jak miałem wał w rękach i złapałem przy podporze dwie połówki wału i ruszałem prawo lewo to było słychać też jakieś pukanie jakby luz na frezach.. ale o dziwo jak odkręciłem nakrętkę w środku jest taka tulejka plastikowa i znów założyłem tulejkę dokręciłem mocno ręką nakrętkę i nic wał ani drgnie.. ale może to o ten luz tylnego stuka mi.. no nic w poniedziałek wysyłam to mi zadzwonią pewnie co tam z wałem słychać :roll: