Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry,

Od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem 530d f07, w ktorym jedyne co wymaga pilnej poprawy to felgi. Mam w tej chwili jakies paskudne 18”. Poprzednio w f10 mialem 18 i jest to komfortowy rozmiar, jednak nie wiem czy nie powinienem wsadzic 19” ze wzgledu na wyglad auta. Wieksze to pewnie mniejszy komfort no i cena wyzsza. Kilka pytan:

Czy felgi z f10 mozna zastosowac w f07?

Czy fabryczne felgi z f01 beda podchodzic?

Jaki rozmiar 19” kupic zeby bylo bezproblemowo i bezstresowo dla napedu oraz mojego kregoslupa? :-) co zaleca fabryka? Nie moge znalezc wiarygodnej i jednoznacznej informacji a nigdy wczesniej nie kupowalem felg.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popatrz TUTAJ.

Masz tam pokazane wszystkie felgi dla f07 z ich parametrami, łącznie z rozmiarem opon.

Po kliknięciu w wybraną felgę, katalog pokaże Ci w jakich autach występuje i na jakiej oponie.

pzdr

yaz

Opublikowano
Doskonaly link. Tego szukalem. Dziekuje. Jest sens NIE robic szerszych opon z tylu? Mam xdrive.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zależy o jakim modelu felg rozmawiamy.

Niektóre mają szersze felgi na tylnej osi i wtedy, niezależnie xdrive czy nie, musisz wsadzić szerszą oponę na tył.

pzdr

yaz

Opublikowano
Jeszcze tylko zapytam, na zime dopuszcza sie wsadzenie takiej samej szerokosci na wszystkie 4 kola a na lato juz zalecane jest wsadzenie szerszych na tyl. Co sie stanie hesli na lato wsadze wszedzie takie same?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie w 630d rwd brakuje przyczepności przy mocniejszym ruszaniu na suchym na wąskich tyłach, zimą...
Opublikowano
Ja mam xDrive i „tylko” 530d. Zasugerowalem sie latwoscia i zamowilem opony 4x245/45/19, a co za tym idzie, takze 4 identycznej szerokosci felgi. Ale poniewaz kosci nie zostaly jeszcze rzucone, pytanie. I prosba o porade. Zostawic tak, czy wejsc w 275 na tyl? Wiazaloby sie to z wymiana/dokupieniem felg szerszych na tyl.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Byłoby łatwiej gdybyś napisał o jakich felgach rozmawiamy.

pzdr

yaz

Opublikowano

Jasne.

Felgi to Styling 238 19". Zamówiłem i dotarły 4 sztuki 8,5j. Na to wejdą 4x245/45/19. Zastanawiam się, czy nie powinienem dwóch z nich wymienić na 9,5j i wejść w 275. Nie jestem kierowcą wyczynowym, silnik to 530d w xdrive. Chciałem mieć mniej kłopotów z ew. rotowaniem czy coś, ale z drugiej strony, jeśli 275 zwiększa znacznie bezpieczeństwo lub pewność prowadzenia, to rozważę dokupienie dwóch szerszych (o ile je znajdę na olx).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W takim razie wybór zależy tylko od Ciebie.

Producent przewidział felgę 9,5" na tył.

8,5" z et 25mm nie powinna jakoś specjalnie różnić się wystawaniem od 9,5" z et 39mm.

pzdr

yaz

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Seria f10 ma:

8,5x19 ET 33

9,0x19 ET 44

Zatem zakładając felgi z F07 styling 238 o parametrach 8,5x19 ET 25, to felga wyjdzie na zewnątrz 8 mm na przodzie, a na tyle 4,6 mm.

Jak na tył założysz 9,5 ET 39, to felga wyjdzie 11,4 mm na zew.

Warto pamiętać, że f07 ma inne opony niż f10. F07 dostanie 245/45 R19 + 275/40 R19, a f10 245/40 R19 + 275/35 R19.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Seria f10 ma:

8,5x19 ET 33

9,0x19 ET 44

Zatem zakładając felgi z F07 styling 238 o parametrach 8,5x19 ET 25, to felga wyjdzie na zewnątrz 8 mm na przodzie, a na tyle 4,6 mm.

Jak na tył założysz 9,5 ET 39, to felga wyjdzie 11,4 mm na zew.

Warto pamiętać, że f07 ma inne opony niż f10. F07 dostanie 245/45 R19 + 275/40 R19, a f10 245/40 R19 + 275/35 R19.

Ale autor wątku napisał w pierwszym poście, że

...Od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem 530d f07...

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fakt faktem, że w opisie ma wpisane F10, co, przyznaję, może być mylące.

pzdr

yaz

Opublikowano
Dziekuje za informacje i zwrocenie uwagi na blad w profilu. Mialem f10, nie pamietalem ze trzeba tu uaktualnic na f07. Temat mozna zamknac ;-) dziekuje raz jeszcze