Skocz do zawartości

Bmw e91, 320d 2007 163km, Olej w układzie dolotowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj przy wymianie oleju i filtrów zauwazyłem ze układ dolotowy czyli przewód który idzie od egr do intercoolera jest mokry od oleju egr tez ma jakies zacieki, po sciagnieciu tej rury przy egr w srodku jest olej, co moze byc przyczyna tego, wiem ze moze byc to konczace sie turbo ale co jeszcze ?

dodam ze nie mam błedów zadnych nie dymi mi auto i jakos nie zauwazylem zeby mi jakos olej brało. czasami mam taki problem ze auto w czasie jazdy traci moc normlanie jak od 2 tys włacza sie turbo i to wtedy jakos dopiero od 3 tys zaczyna cos jechac ale zgasze auto chwile postoi i wszystko jest juz ok.. prosze o pomoc

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
w tym silniku duże prawdopodobieństwo tych objawów to turbo, regeneracje tej turbiny są kiepskiej jakości. Najlepiej zainwestować od razu w nowa.
Opublikowano
  • Autor
Mozna bardziej precyzyjnie z ta odmą ? bo szukam na allegro, ale wyskauja mi jakies filtry separatory ? mozesz podac mi dokładnie link z tym lub wytłumaczyc ?
Opublikowano
  • Autor
Cały dolot wyczysciłem, egr równiez wykreciłem i wyczysciłem, kolektor moim zdaniem nie był zapchany wiec nie wykrecałem go. narazie spokój, wszytko chula :) lecz wydaje mi sie jesli separator jest juz do wymiany to spaliny wszystkie w duzej ilosci musiały isc w dpf wiec napewno pasowałoby go wypalic i moze to byc przyczyna ze go tak czasajmi dławi.. Jak myslicie ? no i jesli olej lał juz to tez pasowałoby wyczyscic intercooler bo cały ten olej musiał tam spływac.