Skocz do zawartości

E60 520d N47 wymiana napinacza rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Chciałbym wymienić hydrauliczny napinacz rozrządu w 2.0d N47, czyli to dziadostwo na co była kiedyś akcja serwisowa. Niby trochę profilaktycznie, bo od niego zaczynają się problemy z rozrządem w tych silnikach. Czy da rady to zrobić w garażu, bez podnośnika, jaki jest do niego dostęp, gdzie on mniej-więcej jest? Oglądałem jakieś filmiki i wychodzi, że z tyły, zaraz pod głowicą, tak jakby od strony pasażera. Czy mam rację? Oraz czy gdy go wyjmę, to nic tam w środku nie wypadnie, nie rozleci się? Dużo pytań, ale może już ktoś to robił?

Pozdrawiam
Krzychu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Bez kanału czy podnośnika raczej będzię ciężko.jest z tyłu,po prawej stronie silnika jak dobrze pamiętam to na nasadkę 27.ale sama wymiana napinacza nic nie da.jak masz już przebieg ze 150 na tym rozrządzie to tylko tyle że bardziej napniesz i tak już zmęczony łańcuch.po prostu jak masz obawy to komplet do wymiany.po wymianie portfel trochę lżejszy,ale komfort spokojnego snu,polecam
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Jestem już po wymianie, nawet zrobiłem post w dziale "zrób to sam". Wymiana banalnie prosta. Nie potrzeba kanałów, wystarczą odpowiednie narzędzia i chęci.

Przebieg, przynajmniej w/g licznika mam dokładnie 244kkm, ale łańcucha nie słychać, wymiana profilaktyczna, bo przez te napinacze właśnie padają łańcuchy.

Dla zainteresowanych:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=381486

Pozdrawiam
Krzychu.