Skocz do zawartości

Jak sprawdzic czy cewki do BMW e34 są sprawne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam BMW E34 520i 24v

Jak sprawdzic czy cewki są sprawne (nie uszkodzone)?

Świece juz musze wymienic bo są przebicia.

Pozdrawiam i prosze o pomoc

Opublikowano
Albo obserwujesz cewki w ciemności czy mają przebicia albo jedziesz na oscylacje cewek.
Opublikowano
.... albo jedziesz na oscylacje cewek.

Możesz coś więcej napisać?? Gdzie to robią i jaki koszt? Na jakiej zasadzie odbywa się pomiar?

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Jest to dość drogi zabieg bo np. do 4 cyl. 318is kosztuje ok. 150zł i robi się go przy pomocy oscyloskopu. W Krakowie można to zrobić np. na ul. Szczecińskiej i w każdym lepszym warsztacie co ma odpowiedni sprzęt.
Opublikowano
Jest to dość drogi zabieg bo np. do 4 cyl. 318is kosztuje ok. 150zł i robi się go przy pomocy oscyloskopu. W Krakowie można to zrobić np. na ul. Szczecińskiej i w każdym lepszym warsztacie co ma odpowiedni sprzęt.

Oscyloskop może i bym znalazł tylko ciekawi mnie czy jest do tego odpowiednai sonda i jakie ewentualnie napięcia się podpina do oscyla? Popytam mechaników jak się coś więcej dowiem to zapodam do wątku.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Przy badaniu cewek oscyloskopem badasz uzwojenie wtórne, czyli wysokiego napięcia, bo tam nie jesteś w stanie sprawdzic np przy pomocy zwykłego miernika czy jest przebicie. Omomierzem można sprawdzić opór uzwojenia pierwotnego, a tam z przważnie nic się nie dzieje a cewkę dyskfalifikuje przebicie na izolatorze na wysokim napięciu. Można to oczywiście sprawdzić "na oko" patrząc w nocy na cewki czy widać przebicie czy innymi garażowymi sposobami ale cewki maogą mieć różny stopień uszkodzenia a tego na oko nie zobaczymy.
Opublikowano
  • Autor
Mi to sprawdzili za 30 zł u gazowników.
Opublikowano
A gdzie dokładnie za tyle ci sprawdzili?
Opublikowano
  • Autor
Na ul. Lindego 5 Kraków
Opublikowano
Po adresie wnioskuję że to Fugazi. Nie chcę cię martwić ale zrobili ci to na oko, bo oni nie mają oscyloskopu. W sumie tak to mógłbyś sobie sam sprawdzić a za 30 zatankować gazu.