Skocz do zawartości

Temperatura silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otwieram nowy temat ponieważ jak podpisałem się pod stare nie otrzymałem odpowiedzi

Problem taki jak mam wyłączone nawiewu ciepłego powietrza to w miarę szybko się nagrzewa i wskazówka dochodzi do pionu jak tylkovwlacze ciepłe powietrze to temperatura silnika diametralnie spada i już nie chce się podnieść jakieś konkretne pomysły?

Od razu powiem nie ma termostatu na egr główny raczej trzyma bo wszystkie węże gorące A ten do chłodnicy zimny jedyny wpływ na temp to włączanie ogrzewania :/

Opublikowano
Podczas mroźnej zimy to normalne. Ogrzewanie odbiera więcej ciepła niż generuje silnik. Mam tak samo, włączając nadmuch na max to temp. silnika spada.
Opublikowano
  • Autor
No ja rozumie że wtedy odbiera ale wystarczy że z najniższej temperatury podniose o 2 stopnie i w ciągu 3 sekund temp spada na połowę i już się nie podniesie dopóki znowu nie wylacze ciepłego nadmuchu
Opublikowano
No ja rozumie że wtedy odbiera ale wystarczy że z najniższej temperatury podniose o 2 stopnie i w ciągu 3 sekund temp spada na połowę i już się nie podniesie dopóki znowu nie wylacze ciepłego nadmuchu

A termostaty masz na pewno sprawne?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor
Główny raczej sprawny bo po długiej jeździe wszystkie węże są gorące A ten co idzie do chłodnicy jest zimny ale dowiedziałem się że jest jeszcze termostat w obudowie wentylatora i jego zamierzam wymienić bo na egr u mnie nie ma
Opublikowano

Na jakim zakresie pracuję nadmuch (wentylator) w tym czasie ?

Opublikowano
  • Autor
Nadmuch może pracować na Maxa chodzi o temperature ustawiona na klimatroniku jeżeli jest na minimum silnik się szybko nagrzewa i wskazówka dochodzi do pionu jeżeli podniose chociaż o 2 stopnie w ciągu kilku sekund wskazówka spada o połowę i tak już zostaje chyba że znowu wylacze grzanie tovz powrotem idzie do góry
Opublikowano
Przy minimalnej temp. na klimatroniku zawór nagrzewnicy jest zamknięty. Gdy podnosisz temp to otwiera się zawór i ten zimny płyn z nagrzewnicy ochładza silnik. Jak masz nadmuch na max to w mroźne dni silnik nie dogrzeje się. Zmniejsz nadmuch poniżej połowy i daj znać czy będzie wzrastać temp.
Opublikowano
  • Autor
Przy minimalnej temp. na klimatroniku zawór nagrzewnicy jest zamknięty. Gdy podnosisz temp to otwiera się zawór i ten zimny płyn z nagrzewnicy ochładza silnik. Jak masz nadmuch na max to w mroźne dni silnik nie dogrzeje się. Zmniejsz nadmuch poniżej połowy i daj znać czy będzie wzrastać temp.

Dzięki za naprowadzanie bo to właśnie chyba o ten elektrozawor z dodatkową pompka wody chodzi też podobno się psują i nawet by pasowało do objawów bo on steruje przepływem płynu do nagrzewnic :D

Opublikowano

No mega to jest ciekawostka ...

U ciebie jest tak że płyn się nagrzewa do 90 stopni po czym kiedy otwierasz obieg na nagrzewnicę spada pod niebieskie .. czyli na logikę termostat główny kiedy spadnie temperatura płynu ( wymiesza się z zimnym w nagrzewnicy ) powinien przymknąć obieg DUŻY na chłodnicę żeby silnik dogrzał płyn wymieszany z tym z nagrzewnic ... a u ciebie tego nie ma ... Tak jakby otwarcie zaworu od ogrzewania kabiny powodowało od razu włączenie obiegu na chłodnicę za zderzakiem z pominięciem pracy termostatu głównego ... czarna magia :mrgreen: .

Auto masz od nowości ? Nie było w nim jakiegoś dzwonka i ktoś nie zapomniał czegoś założyć albo założył z innego ?

Pewien jesteś że ten termostat koło wentylatora jest tylko w wersji z AT ??

Opublikowano

Teraz mnie olśniło , ja mam odłączony elektryczny podgrzewacz i dlatego spada temp silnika wraz ze wzrostem nadmuchu ogrzewania. Sprawdź ten dogrzewacz.

Zawór nagrzewnicy moim zdaniem masz sprawny skoro otwiera i zamyka dopływ płynu.

Opublikowano
  • Autor
No mega to jest ciekawostka ...

U ciebie jest tak że płyn się nagrzewa do 90 stopni po czym kiedy otwierasz obieg na nagrzewnicę spada pod niebieskie .. czyli na logikę termostat główny kiedy spadnie temperatura płynu ( wymiesza się z zimnym w nagrzewnicy ) powinien przymknąć obieg DUŻY na chłodnicę żeby silnik dogrzał płyn wymieszany z tym z nagrzewnic ... a u ciebie tego nie ma ... Tak jakby otwarcie zaworu od ogrzewania kabiny powodowało od razu włączenie obiegu na chłodnicę za zderzakiem z pominięciem pracy termostatu głównego ... czarna magia :mrgreen: .

Auto masz od nowości ? Nie było w nim jakiegoś dzwonka i ktoś nie zapomniał czegoś założyć albo założył z innego ?

Pewien jesteś że ten termostat koło wentylatora jest tylko w wersji z AT ??

Tak jestem pewien że ten termostat koło wentylatora jest tylko w wersji AT w serwisie byłem i po Vinie rozebral cały układ na schemacie samochód jak kupowałem był 3 letni wymieniłem w nim silnik jakieś 3 lata temu A ostatnio robiłem rozrząd i może wtedy coś pojebali

Opublikowano
  • Autor
Teraz mnie olśniło , ja mam odłączony elektryczny podgrzewacz i dlatego spada temp silnika wraz ze wzrostem nadmuchu ogrzewania. Sprawdź ten dogrzewacz.

Zawór nagrzewnicy moim zdaniem masz sprawny skoro otwiera i zamyka dopływ płynu.

A czemu masz to odlaczonego ?

Tzn że on odpowiada za podgrzewanie płynu który idzie na nagrzewnice lub z nagrzewnicy?

Opublikowano

Tzn że on odpowiada za podgrzewanie płynu który idzie na nagrzewnice lub z nagrzewnicy?

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=PE11-EUR-02-2008-E83N-BMW-X3_20d&diagId=64_1405

To jest podgrzewacz przepływowy - czyli urządzenie najbardziej ulubione w X3 przez moją żonę, zaraz po podgrzewanych siedzeniach - sprawia, że w aucie robi się szybko ciepło. Ale po osiągnięciu odpowiedniej temperatury cieczy chłodzącej on się wyłącza, więc nie wiem, czy akurat jego wymiana rozwiąże problem.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

To jest podgrzewacz przepływowy - czyli urządzenie najbardziej ulubione w X3 przez moją żonę, zaraz po podgrzewanych siedzeniach - sprawia, że w aucie robi się szybko ciepło.

Uroczyście i przy wszystkich zapewniam że się z Żoną nie znamy :mrgreen: .. ale w tym temacie to mam zupełną jednomyślność :lol: :lol:

Opublikowano

Odłączyłem bo to pobiera bardzo dużo prądu, nawet 100 A. Mam webasto które lepiej się sprawdza.

Tak ten podgrzewacz grzeje płyn przed nagrzewnicą, byś miał ciepło w samochodzie zanim silnik się nagrzeje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.