Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pisze do Was z prośbą o pomoc, moje BMW 320i, M54B22, 2002 rok, dzisiaj mnie zawiodło. Akumulator naładowany parę dni temu na max., dziś rano wsiadam do

auta, przekręcam kluczyk, kontrolki jasno świecą, przekręcam kluczyk, a tu szybkie cyk cyk cyk słychać i w rytm cykania przygasają kontrolki.

Auto wystawiłem na noc z garażu i nie odpaliło, a było tylko ok 0 stopni C. Więc doładowałem akumulator, (bo jest od nowości) miernik pokazał 12.65 v, wkładam do auta i to samo.

Błąd jaki pokazał się na czytniku błędów to P0102. Dodam, że auto stało 2,5 miesiąca. Jak odpaliłem to pojawiło się lekkie trzęsienie silnikiem, które później ustało.

parę dni jeździłem i auto zachowywało się normalnie, poza tym telepaniem na zimnym. A dzisiaj rano chcę odpalić i nawet nie zakręci rozrusznikiem.

Czy miał ktoś z Was forumowiczów podobny problem ? Może wiecie co padło, co wymienić ?

Pozdrawiam

Kuba

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
P0102 to błąd przepływomierza, może wtyczka nie łączy, zacznij od wymiany akumulatora, jak mierzysz napięcie to niech ktoś przekręci stacyjkę żeby odpalić i wtedy zobacz co miernik pokaże, poniżej 9v to już śmieć!
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Sąsiad mi podpowiedział, żebym odpalił na kable, jak odpali to na bank akumulator do wymiany.

Tak też zrobiłem, po kolejnej nocy pod chmurką, podłączyłem kable i odpalił od strzała.

Dodam, że przed odpaleniem kablami zrobiłem pomiar i miernik pokazał 11,38 v, czyli aku powinien odpalić.

Widocznie to już szrot.

Błąd P0102 nie wyskoczył.

Nowy akumulator zamówiony.

Dzięki za podpowiedź.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
11,38 powinien odpalić? :roll: przy rozruchu było pewnie 7..nie jest potrzebna druga osoba tylko wystarczy uruchomić test 9.0 w ukrytym menu i wszystko widać jak na dłoni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie jestem pewien czy test nie zgaśnie (nie zresetuje się) przy tak słabym Aku. Ale faktycznie zapomniałem o tym że tam pokazuje napięcie w instalacji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie zgaśnie, wszystko będzie widać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam nadzieję że w najbliższym czasie nie będę musiał tego sprawdzać :mrgreen: