Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

dziś zmieniłem koła z letnich na zimowe, letnie mam 18", zimowe 17". Alufelgi oryginalne BMW dedykowane do serii F10/F11 z czujnikami ciśnienia. Po przełożeniu kół ponownej inicjalizacji ciśnienia w kołach z menu nawigacji, początkowo komputer pokazuje uszkodzone czujniki a po krótkiej chwili informację i spadku ciśnienia w kołach. Z tyłu pokazuje 1.5bar, z przodu 1.2bar, pomimo, że ciśnienie w kołach wynosi 2.5 tył i 2.2 przód. Podjechałem na stację sprawdzić czy faktycznie jest tyle napompowane i ciśnienie w kołach jest prawidłowe tylko komputer pokazuje o 1 bar mniej na każdym kole i informację o spadku ciśnienia. Robiłem inicjalizację na nowo ze 3 razy ale nie pomaga.

Czy ma to związek ze zmianą średnicy kół? Może powinienem gdzieś w komputerze zakodować nową średnicę kół czy może komputer po parunastu kilometrach sam się jeszcze nauczy, że średnica kół została zmieniona z 18" na 17"? Opony zimowe założyłem kompletnie nowe, felgi kupiłem używane w b. dobrym stanie:

Dunlop SP Winter Sport 4D (MFS ROF RSC *) 225/55 R17 97H

IMG-3036.jpg

Pozdrawiam

G31 520d xDrive 1330859-1.png

ex: F11 530d xDrive http://images.spritmonitor.de/1114474.png

Opublikowano

Byłem dziś u siebie w mieście w serwisie BMW i po podpięciu auta pod komputer stwierdzili, że wszystkie 4 czujniki są uszkodzone. Czy jest duże prawdopodobieństwo, że w warsztacie przy wymianie opon mogli mi uszkodzić wszystkie 4 czujniki? Opony wymieniałem w dość dużej sieci niemieckich warsztatów HELM. Dodam, że kiedy w PL zmieniałem opony na letnich kołach w jednym z serwisów w Zielonej Górze to żadnych problemów z czujnikami nie miałem.

Miał ktoś może podobny problem z uszkodzonymi czujnikami po wymianie opon?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jaki numer części miały czujniki?

Może na zakupionych felgach czujniki miały inny numer i przykładowo pochodzą z innego rocznika(w którymś roku była zmiana). Teoretycznie wg katalogu nie można ich mieszać, ale w F06 po aktualizacji sterownika RDC, ponownej inicjalizacji działają bez problemu.

W Twoim przypadku także zacząłbym od aktualizacji sterownika RDC, kasowania błędów i ponownej inicjalizacji. Jeśli to nie pomoże, to dopiero zakładałbym wymianę czujników

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany :)

Okazało się, że w felgach były czujniki od wersji poliftowej (czarne), które nie pasowały do mojego auta, do którego potrzebne są pomarańczowe czujniki. Wymienione dzisiaj i wszystko śmiga :D

Dla zainteresowanych, na niemieckim ebay można kupić oryginalne nowe czujniki razem z wentylami za 40€ za komplet 4szt. Jedyna uwaga, czujniki są z produkcji sprzed 3-4 lat.

Co do aktualizacji oprogramowania to pytałem jakiegoś speca w Niemczech i powiedział, że aktualizacja nie pomoże.

Dziękuję wszystkim za wskazówki :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Podepnę się pod temat bo mam to samo. Zmieniłem 18" na 17" zimowe i mam problem z czujnikami. Jak dam inicjację w i-drive to cały czas każe jechać i nie może wykryć ciśnienia. Ile km trzeba zrobić żeby wykryło? Felgi są z 2015r auto mam z 2016.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wcześniej jeździłeś już na tych felgach i było ok? może felgi nie mają czujników lub są ale o innej częstotliwości niż pasujące do twojego modelu ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie w f10 trwało to ok. 1 minutę. Albo nie masz czujników w felgach albo są o innej częstotliwości.
Opublikowano
Po trasie poza miastem czujniki znalazło i wszystko działa. Może w mieście za krótkie odcinki.