Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy może wiece co ile producent zaleca wymianę pompy wody w BMW e90 320i silnik n46 150 koni ?

Mam już najechane 250 tys km, auto ma 13 lat, czy to już czas ? w moim aucie nie można sprawdzić czy pompa ma luz, bo jest na współnym wałku z pompa wspomagania. Wycieków też nie widziałem. Auto fabrycznie nie ma wskaźnika temperatury, a wiadomo przy uszkodzonej pompie łatwo przegrzać silnik.

Czy to już czas na wymianę ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ze auto nie ma wskaznika nie oznacza ze temeratura nie jest monitorowana. Zbyt wysoka da o sobie znac w postaci kontrolki. Generalnie tych pomp sie nie wymienia. Nie stwarzaly problemow w n46, bynajmniej ja sie nigdy nie spotkalem z uszkodzeniem pompy wody.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź To ze temperatura jest monitorowana to doskonale wiem.

W poprzedniej mojej e46 pompa padła mi w ciągu kilku sekund, po prostu obcięło wszystkie łopatki wirnika, przy podobnym przebiegu.

Stąd moje wątpliwości.

Nie chciałbym wracać do domu na lawecie, albo przegrzać silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawsze istnieje takie ryzyko. Dosc klopotliwa wymiana tej pompy, jak wspomniales, jest zespolona walkiem z pompa wspomagania.
Opublikowano

Tego się nie boję, temat jest do ogarnięcia w kilka godzin.

Pompa, jak i termostat mają swoją żywotność. U mnie mają już 13 lat, 250 tys przebiegu i niezliczoną ilość cykli pracy.

Dlatego zastanawiam się nad wymianą. Łącznie z nowym płynem to okol 350-400 zł. Nie dużo w porównaniu z cenami lawety i ewentualnym remontem silnika.

Spotkał się ktoś z awarią pompy w trasie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U corki, e46, silnik n42 czyli to samo co n46, wymienialem, ciekly rurki polaczeniowe z blokiem, auto mialo 350tys, pompa byla jak nowa.