Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktos może wymieniał łożysko w tylnym kole? Czy jest durzo przy tym grzebania? Kupiłem już łożysko, oryginał i zamierzam wymienic bo huczy. Może ktoś ma dokładny opis jak to zrobić, czy dużo z tym problemów. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Opublikowano

To co innego :P

Mam co prawda E 30,ktore ma bebny z tylu ,ale Twoje chyba tez ma bebny?

Lozyska sa te same a wymiana,to roboty od cholery :mad2:

Sciagasz kolo

zdejmujesz beben/wierzch/

wydlubujesz zabezpieczenia nakretek

odkrecasz nakretke piasty

wyciagasz pierscien osadczy segera

odkrecasz poloski i je wyciagasz

wybijasz piaste i lozysko

montujesz w odwrotnej kolejnosci

Dobrze by bylo ,zebys mial te blaszki zabezpieczajace!,ale bez tego podobno tez mozna jezdzic.

pozdrawiam

Opublikowano

Nie!! nie wyleci.

naprawde chcesz to sam robic!?

Lepiej zrob to w warsztacie!ja placlem 160 pln za oba kola/robocizna/!

No chyba,ze masz troche praktyki i narzedzia.

pozdrawiam

Opublikowano
sam tego nie bedę robił, pomoże kumpel który się zna, ale w bmw łożyska jeszcze nie wymieniał. Zauważyłem że jest tam gwiaździsta nakrętka, czy wszystkie takie są, czy tylko na piaście ??
Opublikowano
dzisiaj juz zobaczyłem jak to wygląda, nie mam ściągacza, a bez niego to chyba trzeba cały wahacz wyciągnąć aby wybić łożycho. Gdzie taki ściągacz moge kupić??
Opublikowano

A kuku................wlasnei czytalem posty i chcialem dopisac ze bez sciagacza to sobie mozna dlubac wiesz gdzie :D mi mechanicy zrobili to w jakies 1.5-2h i skasowali 100zł szukal bo inni chcieli 150-200 a jak zadzwonilem do takich duzych warsztatow to od razu powiedzieli ze nie podejmuja sie-jA popieram naprawianie samemu ale takie rzeczy to radze przekazac juz doswiadczonym ludziom.

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano
Nie bardzo wiem do czego wam ten ściągacz :?: A jeżeli juz tak bardzo to mozna sobie go zrobić samemu (śruba plus dwie tuleji o odpowiedniej średnicy i jazda) Ja poradziłem sobie bez ściągacza...łozysko wybijasz młotkiem(toż to i tak złom). Natomiast podczas zakładania nowego tzreba coś sobie dorobić bo nabijania młotkiem juz nie polecam :nienie: Zrobiłem sasm zajeło mi to jakieś 4h a 150zł w kieszeni zostało pzdr.
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano
Już jestem po wymianie łożyska, teraz jazda to przyjemność - nic nie huczy. Wymiana jest prosta mimo pozorów, kumpel załatwił ściągacz i poszło bez problemów, tylko ciężko było wybić półoś bo troszkę przyrdzewiała, ale udało się. Jak ktoś planuje wymiane łożyska to pytajcie, z chęcią pomogę :-)