Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.

od niedawna słysze dobiegające z pod maski cykanie, wygląda to tak: jak jest zimny to raz cyka a raz nie na ciepłym tak samo nie robi tego bezprzerwy tylko jak mu się zachce np. cyka 8 sekund a potem długo nie

albo cyka pare sekund potem pare sekund nie i znowu cyka, albo cyka znowu pare sekund a potem pare dni nie cyka :shock: co to jest czy to popychacze czy może jakiś wtrysk czy wogóle co?

dodam że musze wymienić olej bo prawdopodobnie przejechałem na nim około 11000km. :oops: ale to nie moja wina tylko serwisu bmw bo skasowali mi inspekcje (te kosteczki) przy okazj sprawdzania sterownika skrzyni a ja nie spisałem stanu licznika przy poprzedniej wymianie.

czy olej z takim przebiegiem może mieć wpływ na to cykanie?

I jeszcze jedno mam w tej chwili olej 5w40 firmy chell :oops: i 225000tyś. przebiegu jaki olej zalać 5w40 czy 10w40 tym razem chce castrol magnatek. dodam że po tych 11000tyś. olej na bagnecie wygląda tak jak go zalałem to znaczy nic nie ubyło i nadal jest żółciutki.

Opublikowano

Witam,

na dobry początek zmien olej (tylko błagam - nie zmieniaj marki - pozostań na tym, na którym jeździsz). Niby oleje maja parametry podobne, ale kazda zmiina oleju na inny może zaszkodzić Twojemu silnikowi.

Daj znać jakie są objawy po zmianie oleju

Pozdraiwam

P.S. Schell jest bardzo dobry olejem, ja osobiście jeżdże na półsyntetyku i jestem bardzo zadowolony. Poprzednimi autami też jeździłem na schellu i było malinowo

...tylko BMW
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,

na dobry początek zmien olej (tylko błagam - nie zmieniaj marki - pozostań na tym, na którym jeździsz). Niby oleje maja parametry podobne, ale kazda zmiina oleju na inny może zaszkodzić Twojemu silnikowi.

Pozdraiwam

P.S. Schell jest bardzo dobry olejem, ja osobiście jeżdże na półsyntetyku i jestem bardzo zadowolony. Poprzednimi autami też jeździłem na schellu i było malinowo

olej zmieniony na shell 10w40 po wymianie zrobiłem 200km i nie odnotowałem tego cykania. nie chce zapeszyć ale oby tak dalej. :D

dzięki za rade odnośnie oleju bo myślałem nad castrolem .

Opublikowano

Witam!

Na początek sprawdz świece zapłonowe,być może któraś jest lużna.Przy okazji posłuchaj przy kolektorze wydechowym czy czasami uszczelka gdzieś nie jest uszkodzona i wydaje dzwięki podobne do cykania!

Opublikowano
Witam!

Na początek sprawdz świece zapłonowe,być może któraś jest lużna.Przy okazji posłuchaj przy kolektorze wydechowym czy czasami uszczelka gdzieś nie jest uszkodzona i wydaje dzwięki podobne do cykania!

wymieniłem olej i jest :cool2:

Opublikowano
Piotr - poczekajmy na małe mrozy napewno zacyka jeszcze nie raz przy odpalaniu ;) - ja tak celuje mam nadzieje ze gdy tak bedzie odpiszesz ;)
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Witam,

Pozdraiwam

olej zmieniony na shell 10w40 po wymianie zrobiłem 200km i nie odnotowałem tego cykania. nie chce zapeszyć ale oby tak dalej. :D

dzięki za rade odnośnie oleju bo myślałem nad castrolem .

To super, że autko sprawuje się dobrze i nie ma cykania. Skoro u mnie przy tym samym silniku jest OK to u Ciebie też powinno być :cool2: P.S. nawet skrzynie mamy takie same (choć w tym wypadku nie ma to znaczenia) :8)

...tylko BMW