Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przychodzi mi czas na wymianę opon . mam założone bridgestone run flaty . Zastanawiam się czy założyć zwykłe oponki dobrej firmy , stawiam tu na dunlop a może michelliny. Lub co według was założyć? No i sprawdzić jak się jeździ i poczuć różnice bo czytałem forum i wiele osób pisze ze na zwykłych lepiej się jeździ

.

Czy były jakieś przypadki , komplikacje z założeniem zwykłych opon?

Teoretycznie mogę zostać przy run flatach ale jeśli lepiej się jeździ na zwykłych to może lepiej to sprawdzić . Łapać kapcia można codziennie albo nigdy..wcześniej jeździłem 8lat samochodem i nigdy kapcia nie złapałem , raz wbił mi się w zwykłą oponę jakiś mały gwóźdź to tylko powoli zlatywało powietrze przez kilka dni

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Możesz założyć zwykłe ale polecam XL (wzmacniane) aby wyeliminować ryzyko pływania w zakrętach. Też zmieniłem z runflat na zwykłe XL kiedy miałem F10 z zawieszeniem m-sport i było bardziej komfortowo. Polecam opony jakie fabryka BMW montuje do różnych swoich modeli na pierwszy montaż a mianowicie Hankook ventus s1 evo2 lub nowszy model evo3 który zazwyczaj jest tańszy od wyżej wymienionych a parametrami porównywalna lub nawet lepsza. Edytowane przez guzior2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko taki rozmiar jak masz obecnie jest homologowany dla twojego modelu felg i dla F10.
Opublikowano
Jeśli chodzi o wybór konkretnego modelu opony, to dla mnie najważniejsze jest, żeby opony dobrze radziły sobie na mokrej nawierzchni. Najlepsze pod tym względem z zimówek są Michelin Alpin 6, Pilot Alpin 5, i Continental WinterContact TS 860. Ja wziąłem na ten sezon Continentale. Ewentualnie zobacz jeszcze Bridgestone Blizzak LM005.
DSC_3573c_mini.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Założyciel tematu chce raczej kupić opony letnie a wy doradzacie zimówki :D
Opublikowano

Witam. Pytanie dla bardziej doświadczonych posiadaczy bmw, kupiłem pół roku temu F30 328i xdrive na lato i zimę były opony run flat, zimówki jeszcze pojeżdżą ze 2sezony, ale letnie słabe... Rozmiar 225/45/18 moje pytanie, czy mogę zastąpić opony run flat na zwykle,, lub XL (wzmacniane) bez negatywnych zmian w zachowaniu auta - prowadzeniu, itp...

Jak tak, proszę doradźcie jakie letnie dobrze kleją na suchym i mokrym.

Z góry dzięki.

Pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli już chcesz zwykłe to wybierz XL bo zminimalizujesz ryzyko efektu pływania i ze względu na xdrive kup opony z homologacją bmw czyli z gwiazdką. Mogę polecić jak wyżej opony Hankook które idą na pierwszy montaż do różnych modeli bmw, kleją rewelacyjnie na suchym jak i na mokrym a i cena jest konkurencyjna ale to są RunFlat.

https://opony.strefakierowcy.pl/opona/hankook_ventus_s1_evo3_k127b_106143.html

Zwykłe XL z homologacją BMW to np. te: https://opony.strefakierowcy.pl/opona/pirelli_p_zero_91911.html

Opublikowano

Na zwykłych nie run flat jest lepszy komfort - są bardziej miękkie elastyczne. Jest tez lepsza przyczepność przy dużych prędkościach na zakrętach - lepiej się układają.

Run Flat - jedyna zaleta to po przebiciu można jechać dalej i tyle.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podłącze się do tematu bo mam E60 523 i na Run Flatach 17 cali. Ale nadają się już na wymianę. Myślałem o Run także Ale wulkanizator odradza . Nie ukrywam że były wygodne bo nie potrzebny był zapas którego fabrycznie nie miałem. Ale teraz czy brać zwykle i ryzykować bez dojazdowki ,a jak tak to jakie polecacie 225/50 R17 na lato. Chciałbym aby dobrze trzymały na suchym no i na mokrym bo lubię czasami szybciej pojechać i nawet w zakrecie. Ogólnie auto jest jako drugie w rodzinie Ale opona musi być dobra bo na wakacje nim jeżdżę w dłuższe trasy z dzieckiem więc bezpieczenstwo przede wszystkim

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Fajny test, ale mam pytanie... na 6 miejscu jest opona Sava UHP2 która w tyle zostawia znane marki.

Jest to bliźniacza opona dla Dębicy Presto UHP 2 (ta sama guma, bieżnik i właściciel - GoodYear) Inne zakłady: ta Dębica jest robiona w Niemczech.

Czy ktoś jeździ na tych oponach?

Sam miałem UHP w poprzednim aucie - Pasku, i tam się sprawdzały znakomicie.

Edytowane przez yarko2000
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wszystkie opony sią "sprawdzają" - auto jedzie :D , dopiero przy zmianie jednych "średnich" na drugie "topowe" czuć różnicę. Druga sprawa to, że ta sama opona, ale w różnych rozmiarach może się różnie sprawować. Dlatego szukając dobrej opony, trzeba czytać testy/porównania danego rozmiaru.