Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panów i Panie oczywiście.

Mam taki problem,mianowicie :

Model e90 318i 129km,od jakiegoś pół roku czujnik poziomu oleju pokazuje mi pełny stan oleju(max).Wszystko by było fajnie gdybym nie wiedział o tym,że z porywy się leje a po za tym spali sobie co nie co :D.Doszedłem do wniosku,że może bym jeszcze pojeździł na tym silniku więc zlałem olej i wylało się 3,7L (ma być 4,25L połowa stanu).3,7L to poniżej Min.wiadomo że coś tam zostało filtr i itp. ale Min. a Max to 1L różnicy.Wyczyściłem czujnik (poziomu oleju oczywiście) sprejem do czyszczenia przepustnic i sprężonym powietrzem (małym ciśnieniem,delikatnie) poskręcałem,zalałem nowym olejem(4L. tylko żeby sprawdzić,czy działa)+filtr,no i chu.. :mad2: dalej MAX,tak to ,by mnie tu nie było :) .Kupiłem nowy czujnik,wymieniłem i dalej to samo MAX,FULL oleju :mad2: :mad2: .

Myśle,że opisałem problem dosyć dokładnie,dodam jeszcze,że na kompie nie ma żadnych błędów z tym związanych.

Co to może być? Są jakieś inne czujniki,podzespoły,cokolwiek z tym czujnikiem powiązane ?jakie życie by było piękne gdyby UE nie zakazało produkować bagnetów :duh: :wink:

Opublikowano
Dopóki silnik nie osiągnie jakieś odpowiedniej temp. to nie mogę sprawdzić(ładuję się chwile i wyłącza pasek).No tak z 10km. nigdy nie liczyłem ale z 10-15 min jazy ok. 60km\h to 10km-10min.
Opublikowano
W pierwszym poście sugerujesz, że 4,25 litra to połowa stanu, a mnie się wydaje, że to max. Przy spuszczaniu oleju nigdy całość nie zleci. Ja również podczas wymiany zalałem 4 litry i po ponad 2000 km nadal pokazuje max, a też lubi coś kapnąć z uszczelki miski olejowej. Myślę, że szukasz dziury w całym ;)
Opublikowano

a nie masz w pamięci kompa błedów związanych z komunikacją (na przykład Bit serial data albo podobne)?

Ja tak miałem w 5-er i przez błąd komunikacji nie czytał poziomu oleju.

R6 + V4 = :)
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam ja mam taki problem ze miałem popsuty czujnik od poziomu oleju i miałem cały czas napis service zmieniłem czujnik i teraz z czytuje olej ale nie prawidłowo bo nalalłem z 4 litry i dolałem jeszcze z litr to powinno być nawet za dużo a na miarce pokazuje min i jeszcze ze 1l trzeba dolać idzie to jakoś zresetować bez komputera czy ten czujnik jest walnięty ? Pomoże ktoś
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Czesc mam to samo dzis czujnik pokazuje full,zlalem olej i bylo moze 3,5l,mam pytanie jaki czujnik kupiles bo zastanawiam sie nad orginalem ale niestety jest drogi dzieki
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Cześć wszystkim mam to samo silnik n46b20 ,zalany jest 4,5 l żeby sprawdzić czujnik a,na desce cały czas pokazuje połowę wymieniłem czujnik na helle i działa odwrotnie zalane 3,5l a na desce full gdzie może być problem pomóżcie błędów nie ma gdzie szukać dzięki