Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zrobić program w swoim BMW jednak nie jestem pewny turba czy w ogóle warto.

Nagrałem film w którym ruszam wirnikiem, prosiłbym o ocenę czy turbo jest jeszcze ok czy trzeba regenerować przed programem.

Turbo słychać jak przyśpieszam jak odsunę szybę. Oleju mi trochę ubywa jednak myślę że za dużo bym nie musiał dolewać od wymiany do wymiany. (zrobiłem dopiero jakieś 4tys tym autem)

Silnik m47 122 konie, przebieg 287tys

Link do filmu:

https://drive.google.com/drive/folders/1iVrYrpy6irr9F7nVp_680gWO_oiJbrhj

Opublikowano
Auto przed nagraniem filmu bylo odpalane? Trzeba pamietac ze minimalny luz sie kasuje dopiero po odpaleniu jak turbo dostanie oleju, niemniej jednak u mnie nie ma az takiego luzu. Bierze ci olej?
Opublikowano
Nie było odpalane. Tak Jak napisałem coś bierze bo troche ubyło na bagnecie przez te 4 tys I było coś tam oleju w tych rurach na sciankach
Opublikowano
Olej na sciankach bedzie od odmy. Nie wiem co rozumiesz przez slowo troche. Jezeli ci ubylo przez te 4tys okolo 0.5l to ja bym robil chipa a turbo zostaw tak jak jest. Dla pewnosci sprawdz jeszcze luz w turbo przy odpalonym silniku lub odrazu po jego zgaszeniu
Opublikowano
"Dla pewnosci sprawdz jeszcze luz w turbo przy odpalonym silniku" :shock: szkoda palców, turbosprężarka pracuje cały czas.

Nie rozumiem czemu ma byc szkoda palcow? Odpalasz silnik z odpieta rura turbo->intercooler, w inpie ustawiasz odchylenie zmiennej geometri na 95% i bez gazowania wirnik w turbo sie nie rusza

Opublikowano

A ile jest oleju między min i max na bagnecie?

Mniej więcej zeszło mi połowę między min i max

A jak wyglada sprawa z dwumasą? Z tego co widzę to ta sama jest w silnikach o mocy 163 konie więc chyba nie powinna dużo szybciej padać, dobrze myślę?

Turbo sprawdzę po zgaszeniu dla pewności

Opublikowano

Był wymieniany przy 200tys.

Tylko pytam o to bo przy chipie pewnie skróci się jego żywotność ale jeśli w ta sama dwumasa jest w 320d z taką mocą jaką ja może będę miał po programie to chyba nie powinna dużo stracić

Opublikowano

[Robił ktoś z was program i ma taki silnik?

Niestety nie mam w okolicy nikogo kto by mi zrobił program indywidualny, raczej byłby to gotowiec.. warto?

Opublikowano

Ja mam e87 122 M47

Z dpf.

Zrobiony chip

Po 1 pomiarze 123 km 277 nM

Po programie

170km 366nM

Różnica przepaść.

Chcesz podaj meila na pw wysle Ci wykres