Skocz do zawartości

Skrzynia ZF8HP. F11 n47.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zauważyłem pewną rzecz. Gdy auto jest na hamulcu postojowych, przełączając z D na P i odwrotnie jest odczuwalne mocne "kopnięcie" na karoserii. Jakby szarpnięcie całego auta. Wiem że to nic dobrego, ale zastanawiam się czy już skrzynia nie pada. Błędów brak, poza zmianą 1-2 odczuwalną troszeczkę skrzynia pracuje ok.

Ktoś miał taki przypadek?

Paweł.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Musisz jechać na jakiś podnośnik i zweryfikować stan poduszki pod automatyczną skrzynią biegów ASB, łączniki elastyczne wału oraz tuleje tylnego mostu/dyferencjału ( najczęściej pada najwieksza tuleja )

Tuleje tylnego mostu oraz łączniki elastyczne wału można ocenić wchodząc pod auto , natomiast poduszkę od ASB jest już gorzej. Zerwaną poduszkę widać dopiero po jej zdjęciu.

Opublikowano
  • Autor

Wał miesiąc temu wyważony, nowe łączniki,dyfer wymieniony na używkę bez luzów. tuleje rok temu wszystkie wymieniłemn. Ale mam objawy głośnego rezonansu kabiny na niskich obrotach. 1000-1200

Gdy skrzynia szybko zrzuca biegi, to przy dużym obciążeniu jest bardzo nie przyjemnie w samochodzie.

W zeszłym roku wymieniłem poduszki pod silnikiem na ori. plus poduszka lemforder pod skrzynią.

Muszę zrobić serwis olejowy więc zrobię weryfikację zawieszenia silnika i skrzyni. Może źle coś było zamontowane i się posypało

Paweł.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wał miesiąc temu wyważony, nowe łączniki,dyfer wymieniony na używkę bez luzów. tuleje rok temu wszystkie wymieniłemn. Ale mam objawy głośnego rezonansu kabiny na niskich obrotach. 1000-1200

Gdy skrzynia szybko zrzuca biegi, to przy dużym obciążeniu jest bardzo nie przyjemnie w samochodzie.

W zeszłym roku wymieniłem poduszki pod silnikiem na ori. plus poduszka lemforder pod skrzynią.

Muszę zrobić serwis olejowy więc zrobię weryfikację zawieszenia silnika i skrzyni. Może źle coś było zamontowane i się posypało

Czarny124 , zobacz ile dopisałeś informacji. Nie trzeba było tego zrobić w pierwszym poście????

Opublikowano
  • Autor
Masz rację Burza, lecz nie zmienia to stanu rzeczy niestety.
Paweł.
Opublikowano
Miałem podobny problem po wymianie oleju w ASB.okazalo się że brakowało litr oleju, dolalem i jak ręką odjąć. Możesz mieć jakąś nieszczelność. Swoją drogą po wymianie oleju należy rozgrzać na maxa auto potem ostudzić chyba do 20 stopni w zależności od silnika wtedy sprawdzić czy jest wystarczająca ilość. W autach z dużą mocą jest jakiś zawór który otwiera się po uzyskaniu prawie maksymalnej temperatury coś na zasadzie termostatu.