Skocz do zawartości

E39 528i - automatyczna skrzynia biegów - olej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, niedawno gość wymusił pierwszeństwo gdy jechalem moim e39, dogadalismy sie i dostalem kase do reki - uszkodzony zderzak, pas przedni i belka, podłużnice sprawdzane u blacharza i wszystko ok, ale blacharz chciał żeby cały przód był rozebrany do silnika, mówię ok. Zabrałem się za rozbieranie, wiedziałem że jest chłodnica wspomagania i klimy, natomiast nie wiedziałem o chłodnicy automatycznej skrzyni biegów, spuściłem płyny i oddałem mechanikowi do utylizacji. Sprawdzone, zaczynam składać. Auto poskładałem, odpowietrzam układ chłodzenia a tu zonk - skrzynia nie działa jak powinna, objawy jakby sprzęgło/konwerter się ślizgało. Po lekturze w internecie stwierdziłem, że zszedł olej ze skrzyni gdy poodpinałem wszystkie węże, teraz pytanie - na skrzyni mam zieloną naklejkę, ale nie jest to jakby blaszka z kolorem, zauważyłem tylko na tyle skrzyni zieloną naklejkę, raczej nic więcej, nie pamiętam już dokładnych napisów, tutaj rodzi się pytanie - ile oleju powinienem kupić, jak przeprowadzić poprawnie zalanie oleju (nie wiem ile jest go w środku, napompować trochę a potem na odpalonym?), czy ta zielona naklejka to ta naklejka której powinienem szukać? Samochód pracował może 3-4 minuty, gdy wyjechałem z garażu i zobaczyłem co jest to je zgasiłem, po 30 minutach wjechałem znów do garażu. Auto 528i 98 rok. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

musisz wiedziec, jaki olej miales w skrzyni.. Czy czerwony, czy zolty. I taki musisz kupic. na standardowa wymiane potrzebujesz 4,5 litra. (ja kupilem olej Ravenol)(Miska w dol, filtr do wymiany)

Olej wlewasz przez otwor z boku skrzyni, potem uruchamiasz auto (musi byc nagrzane do okolo 40-50 stopni) odkrecasz korek przelewowy i jesli olej nie wycieka, to dopompowujesz tak aby sie wylewal. to wszystko