Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, więc w razie jakiś błędów proszę o wyrozumiałość. Jakiś miesiąc temu stałem się posiadacze ww. auta. Samochód od zakupu pracował nierówno na zimnym silniku. Po 2 tyg wróciło od mechanika i diagnoza jest taka, że trzeba zdejmować głowice. Mechanik twierdzi, że sprawdził wszystko: sonda, świece, wtryski, przepustnica itd. Wgrał nawet nowy soft 2020 i nic nie pomogło. Na 1 z 6 cylindrów jest sprężanie mniejsze o 20 % i jest olej w spalinach. Czy to możliwe, że jest nieszczelnosc w zaworach i olej zalewa świece i puki jest zimny się nie zapala a po rozgrzaniu spala się z benzyna? Przeczytałem sporo wątków na ten temat i nigdzie nie znalazłem problemu w nieszczelności głowicy. Czy ma to sens?

Dziękuję.

Opublikowano

Ten silnik nie posiada systemu valvetronic.

W jaki sposób stwierdził ,że wtryski są ok? Nierówna praca na zimno może być spowodowana lejącymi przez noc wtryskami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pytanie jaki jest powód braku kompresji. Trzeba wpuścić powietrze pod ciśnieniem do cylindra i zobaczyć którędy ucieka. Ale raczej bez remontu się nie obędzie.
Opublikowano
Nie bardzo się znam, ale mechanik mówił coś o sterowaniu zaworami, jak źle się układają to praca jest nierówna. Dziś rano zapaliła się dodatkowo kontrolka check engine, a po rozgrzaniu silnika auto dalej pracowało bardzo nierówno. Po ok 40 min kontrolka zgasła i auto zaczęło dobrze pracować więc wtryski raczej odpadają. Dodam, że na zimnym silniku auto nie wkręca się na obroty i praktycznie nie ma mocy, jakby chodziło na 3-4 cylindrach. Chyba bez remontu faktycznie się nie obejdzie :(