Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

niestety też takie wrażenie miałem dotykając przednich tarcz hamulcowych .. w porównaniu do tych w Tiguanie.. jakoś cieńsze są

prośba do kolegów : jak ktoś będzie wiedział która firma produkuje klocki/tarczy do G20 proszę o info. , bo kupując klocki/tarczy z logo BMW to cena będzie horrendalna albo będzie podróba tak jak miałem z klockami do VW rok temu .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie jestem po wymianie klocków z tyłu i podzielę się z Wami spostrzeżeniami po wizycie w serwisie. Po pierwsze muszę potwierdzić to, co w innym wątku pisał jeden z forumowiczów - jeżeli klocki kończą się przed przebiegiem 25 tys. km to BMW ma je wymieniać na gwarancji. Problem jest taki, że osoby które siedzą za biurkiem w serwisie albo o tym jeszcze nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć. Najpierw próbowałem się umówić na serwis w Częstochowie ale Pani która chciała umówić mnie na wizytę już przez telefon oceniła że zużycie klocków jest jak najbardziej normalne i nie będzie żadnej wymiany na gwarancji więc po dłuższej dyskusji odpuściłem ten salon. Ostatecznie trafiłem do Inchcape w Warszawie gdzie kupowałem auto i mimo bardzo miłej i rzeczowej obsługi ostatecznie serwis również chciał mnie skasować za wymianę mimo tego że twierdzili że zrobili bardzo dokładne oględziny, posprawdzali jakieś tam ciśnienia i inne pierdoły i ostatecznie według nich wszystko było OK. Na szczęście trafiłem na rozsądnego gościa z którym zacząłem dyskutować i on widząc że tak łatwo nie odpuszczę postawonił skontaktować się jeszcze z centralą. Po jakieś godzinie czekania dostał odpowiedź, że faktycznie klocki z początkowych miesięcy produkcji mają jakąś wadę (chyba chodzi o jakość wykonania/rodzaj materiału) przez co jeżeli kończą się przed przebiegiem 25 tys. km mają być wymieniane na gwarancji.

Dodatkowo przekazał mi info, że dopiero samochody z produkcji z połowy tego roku mają już poprawiony ten błąd. Niestety nie był mi w stanie powiedzieć, czy klocki które mi teraz zamontowali już są z dobrej serii produkcji czy również czeka mnie wymiana przed 25 tys. km....

Opublikowano
W salonie Inchcape otrzymałem informację, że problem tkwi w klockach hamulcowych i zalecenie BMW jest takie, że pierwsza wymiana ma być realizowana w ramach gwarancji.
Opublikowano

Ja robiłem wymianę w czwartek i sytuacja wyglądała tak jak opisałem więc świadczy to tylko o tym, że albo wszyscy serwisanci o tym nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć.

Najbardziej zirytowała mnie odpowiedź i podejście serwisu w Częstochowie. Jeżeli faktycznie mają takie zalecenie to jest to już typowe naciąganie klienta na kase

Opublikowano

Ja mam 330i z początku produkcji 02.2019, przebieg już prawie 40k i nadal jeżdzę na fabrycznych klockach.

Czy jestem w stanie jakoś sprawdzić ich zużycie z poziomu komputera?

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mam 330i z początku produkcji 02.2019, przebieg już prawie 40k i nadal jeżdzę na fabrycznych klockach.

Czy jestem w stanie jakoś sprawdzić ich zużycie z poziomu komputera?

Pozdrawiam

zajrzyj przez felgę w zacisk... albo w czasie zmiany kół na zimowe obadaj zużycie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

przy okazji wymiany opon na zimowe sprawdziłem stan klocków , 12tyś km , 50/50 miasto/trasa , nie korzystam z tempomatu

tylne klocki : jest około 50 % klocka :shock:

IMG-20201014-143925305.jpg

przednie klocki : jest ok. 80% kolcka

IMG-20201014-144339605.jpg

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pytanie do znawców tematu : zostało mi 1 mm klocka z tyłu- przebieg 19000-, nie chcę korzystać z usług ASO w tej kwestii , czy lepiej wymieniać już teraz poza ASO zanim czujnik się odezwie , czy czekać do końca klocka, i czy to ma przełożenie na koszt ?
Opublikowano
Ale czemu chcesz wymieniać poza ASO skoro w ASO powinni Ci to wymienić na gwarancji? Tak jak to było wcześniej opisywane (w moim przypadku i innych osób) BMW wymienia klocki na gwarancji jeżeli skończyły się przed 25 tys. km.
Opublikowano
pytanie do znawców tematu : zostało mi 1 mm klocka z tyłu- przebieg 19000-, nie chcę korzystać z usług ASO w tej kwestii , czy lepiej wymieniać już teraz poza ASO zanim czujnik się odezwie , czy czekać do końca klocka, i czy to ma przełożenie na koszt ?

Krakus3, a skąd wiesz że został 1mm? Komputer pokładowy Cię o tym informuje? Pytam bo jestem ciekaw czy sam powinienem tego pilnować czy zostanę poinformowany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@kamsoner no to zaczynam ostro i często hamować w takim razie , a jak się uda z ta akcją serwisową to masz u mnie wirtualne piwo :wink: :cool2:

@g.mateusz jak ściągają mi koła ,zawsze sprawdzam stan klocków , jest fotka w galerii . a ponieważ zewnętrzny klocek zużywa się zawsze wolniej niż wew. to pewnie we wtorek przed Warszawą spodziewam odpowiedni komunikat na ukochanym idrivie :cry2: