Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moje 320i zamówione 17/01 dostało wczoraj VIN i przechodzi na produkcję .... nie żebym Cię denerwował.....

Wersja w mpakiecie + 4 pakiety dodatkowe (brak tylko zimowego) + harman i jakieś tam pierdoły.

Jakieś restrykcje miałeś ?

W momencie zamawiania we wrzesniu auto nie mialo zadnych restrykcji, potem byc moze cos sie pojawilo, ale sprzedawca nie informowal mnie o mozliwosci, albo koniecznosci wyrzucenia czegos.

Auto to 320i mpakiet prywatnie bez leasingu , mialo chyba dwa pakiety jeden z navi, ekranem, wirtualnymi zegarami, drugi elektryczne fotele, podgrzewanie, dostep komfortowy, głosniki srednie, elektryczna klapa itp, do tego lusterka, ledy rozszerzone i pare innych drobnych rzeczy.

Opublikowano
Moje 320i zamówione 17/01 dostało wczoraj VIN i przechodzi na produkcję .... nie żebym Cię denerwował.....

Wersja w mpakiecie + 4 pakiety dodatkowe (brak tylko zimowego) + harman i jakieś tam pierdoły.

Jakieś restrykcje miałeś ?

W momencie zamawiania we wrzesniu auto nie mialo zadnych restrykcji, potem byc moze cos sie pojawilo, ale sprzedawca nie informowal mnie o mozliwosci, albo koniecznosci wyrzucenia czegos.

Auto to 320i mpakiet prywatnie bez leasingu , mialo chyba dwa pakiety jeden z navi, ekranem, wirtualnymi zegarami, drugi elektryczne fotele, podgrzewanie, dostep komfortowy, głosniki srednie, elektryczna klapa itp, do tego lusterka, ledy rozszerzone i pare innych drobnych rzeczy.

Elektryczna klapa była na restrykcjach kilka miesięcy. Jak zacząłem szukać na początku grudnia to już była na restrykcjach. Składając zamówienie zrezygnowałem z niej po informacji od dilera, że nadal jest niedostępna. Dziwne, że sprzedawca nie informował Cię o tym, bo u mnie każdy komunikat z fabryki był przekazywany na bieżąco. Czy to usuniecie sterowania gestami (nie bezie go juz w 3er) czy to odgórne usunięcie dotykowego idrive... :roll:

Chyba musisz się pofatygować do salonu i to wyjaśnić :/

Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano
A ktoś woogole z naszego forum odebrał m3?

Tak, po prawie 8-cach...

To pochwal się jak się sprawuję, czy warto czekać? :wink:

Wszystko jeszcze działa, nic się nie zepsuło :mrgreen:

A tak na poważnie to jestem jeszcze przed tym podotarciowym przeglądem po 2 tys. km, więc pomykam raczej spokojnie, ale pierwsze wrażeniem jest to, że auto jest bardzo responsywne, bezpośrednie. Masa ustawień i informacji (w tym o temperaturze opon). Bałem się tej sporej masy, ale nie odczuwam jej jakoś specjalnie. Generalnie poznajemy się :wink:

Opublikowano

To pochwal się jak się sprawuję, czy warto czekać? :wink:

Wszystko jeszcze działa, nic się nie zepsuło :mrgreen:

A tak na poważnie to jestem jeszcze przed tym podotarciowym przeglądem po 2 tys. km, więc pomykam raczej spokojnie, ale pierwsze wrażeniem jest to, że auto jest bardzo responsywne, bezpośrednie. Masa ustawień i informacji (w tym o temperaturze opon). Bałem się tej sporej masy, ale nie odczuwam jej jakoś specjalnie. Generalnie poznajemy się :wink:

Zazdroszczę, jaki masz kolor?wrzuć jakieś zdjecie. Jadę jutro na targi to sobie pooglądam na żywo,bo juz zapomniałem jak ten model wygląda. A dźwięk na ulicy jaki jest?bo moim zdaniem trochę za bardzo go wyciszyli. Wcześniej jeździłem C63 AMG , dźwięk mercedesa jest niesamowity tylko tam miałem V8.

Pogoda się pomału robi auto by się przydało, a tu zero informacji kiedy będzie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzis bylem u dealera. Aktualnie w restrykcjach polka do ladowania bezprzewodowego. Od kwietnia aktualizacje OTA aktywujace CarPlay i AA. Nowe auta juz sie produkuja z CP i AA. Trzymajcie sie tam cierpliwie. Ja odbieram dopiero w 2023 :lol:
Instagram: @kolczasty
Opublikowano

No wiec...

Ostatnie info - molestujcie swoich dealerow bo podobno teraz za przydzialy zamowien do kwot odpowiada dealer. To znaczy BMW przydziela kwote ale w ramach przydzielonej kwoty to juz dealer decyduje co sie wyprodukuje. Chociaz kwoty sa homeopatyczne - Bavaria na 5 salonow dostala podobno 1 slot na poczatku kwietnia.

Wniosek - molestujcie dealerow - w ramach przydzielonych slotow oni majdruja zamowieniami...

Podobno... ;)

Opublikowano
To kiedy ta fabrykę zamykają i na ile ,może Pan Marcin z BMW się odezwie hi

Hi

Fabryka ma postój tylko wielkanocny od piątku do poniedziałku włącznie. Pozdrawiam

Opublikowano
Od kwietnia aktualizacje OTA aktywujace CarPlay i AA. Nowe auta juz sie produkuja z CP i AA.

i taka wiadomość mnie cieszy :D

To kiedy ta fabrykę zamykają i na ile ,może Pan Marcin z BMW się odezwie hi

Hi

Fabryka ma postój tylko wielkanocny od piątku do poniedziałku włącznie. Pozdrawiam

A nie poszedłbyś tam do mojej zobaczyć czy wszystko ok, bo podobno na taśmie hihihi ;)

Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano
A nie poszedłbyś tam do mojej zobaczyć czy wszystko ok, bo podobno na taśmie hihihi ;

???

Chyba nie załapalem o co chodzi!

Żart to był ;)

Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano

Panowie u mnie w końcu się ruszyło.

Zamówienie 8 grudnia

318i bez restrykcji

Dzisiaj podobno dostało status 112 (wczesniej mialem czly czas 047)przewidziana data produkcji 21 tydzień

Czyli między 23 a 29 mają..

Po jakim czasie od statusu 112 dostawaliście numer vin ?

Opublikowano

Zamówienie 8 grudnia

318i bez restrykcji

Dzisiaj podobno dostało status 112 (wczesniej mialem czly czas 047)przewidziana data produkcji 21 tydzień

U mnie było jakoś dziwnie, bo na chwilę weszło na 112, a za dwa dni vin i 150 :)

Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano
Dzis bylem u dealera. Aktualnie w restrykcjach polka do ladowania bezprzewodowego. Od kwietnia aktualizacje OTA aktywujace CarPlay i AA. Nowe auta juz sie produkuja z CP i AA. Trzymajcie sie tam cierpliwie. Ja odbieram dopiero w 2023 :lol:

Juz jest kwiecień a OTA chyba działa dopiero po update (?)

Opublikowano

Zamówienie 8 grudnia

318i bez restrykcji

U mnie było jakoś dziwnie, bo na chwilę weszło na 112, a za dwa dni vin i 150 :)

i to jest magia BMW, nic nikt nie wie i żadnego schematu nie idzie się dopatrzeć

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zamówienie 8 grudnia

318i bez restrykcji

i to jest magia BMW, nic nikt nie wie i żadnego schematu nie idzie się dopatrzeć

Schemat Niemcy na pewno mają, tylko nikt nie ma pełnych danych.

Poruszamy się w kategoriach restrykcji, domniemań, domysłów i tego, że ktoś zamówił w sierpniu, ktoś inny w grudniu, a samochód produkowany jest tego z grudnia. Prawdopodobnie moment w którym zamówienie zostaje złożone u dealera nie ma przeniesienia na miejsce w kolejce. Istotne są prawdopodobnie sloty i rezerwacje tegoż dealera w fabryce. Chyba ;)

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Rozumiem że aktualizacja oprogramowania nie jest w żaden sposób powiązana z aktualizacja softu silnika którą Ty otrzymałeś.

Bo jak uruchomią możliwość aktualizacji mediów (co wg sprzedawcy maiło być tylko do zrobienia u dealera, bo nasze auta nie mają chwilowej funkcji aktualizacji przez wifi, co również ma być przywrócone w tej aktualizacji), nachciałbym żeby mi aktualizowali coś więcej bo narzekałeś na zmulenie auta przy nowym sopfcie sterownika silnika

Opublikowano

Rozumiem że aktualizacja oprogramowania nie jest w żaden sposób powiązana z aktualizacja softu silnika którą Ty otrzymałeś.

Bo jak uruchomią możliwość aktualizacji mediów (co wg sprzedawcy maiło być tylko do zrobienia u dealera, bo nasze auta nie mają chwilowej funkcji aktualizacji przez wifi, co również ma być przywrócone w tej aktualizacji), nachciałbym żeby mi aktualizowali coś więcej bo narzekałeś na zmulenie auta przy nowym sopfcie sterownika silnika

To pytanie do dealera - u mnie przy aktualizacji iDrive do 3/2022.20 zrobili również update skrzyni i silnika.

Natomiast w/w wersja to nie jest ta „naprawiająca” bo funkcje które powinny działać dalej nie działają ( łączenie 2 tel, muzyka z 2 tel etc)

Opublikowano

Witam, od października czytam wątek i logiki w kolejności opóźnień nie widzę. Jestem nowym klientem BMW i może trafiłem na zły moment, ale obrzydła mi już ta marka. Zamówienie z sierpnia 2021 - 318i Sport Line, pakiety: Business Class, First Class, ConnectedDrive Plus, antracytowa podsufitka i HiFi. W październiku zmieniałem konfigurację i w listopadzie przez przypadek okazoło się, że pomimo podpisanego aneksu, zmiany nie zostały uwzględnione w zamówieniu. W grudniu dostałem screen'a z ekranu o statusie 112 i produkcji na pierwszy tydzień stycznia - była to pierwsza i ostatnia informacja od handlowca na temat statusu. W marcu dostałem informacje, że auto wchodzi na produkcję koło 15 kwietnia i że jest to informacja z centrali i moje zamówienie jest na pierwszym miejscu ich listy. Od kilku dni próbowałem się czegoś dowiedzieć na temat statusu i dopiero dzisiaj otrzymałem odpowiedź, że nie wiadomo kiedy auto wejdzie na produkcję i nie wiadomo gdzie będzie produkowane (i powodem tego stanu jest sytuacja w Ukrainie).

Nie rozumiem tego - skoro dostaje informacje o produkcji na ok 4 tygodnie wcześniej, to chyba powinno być wszystko zarezerwowane (na tak krótki okres). Jestem sfrustrowany tym bardziej, że brak tego auta niestety komplikuje codzienność. Jakby BMW nie wprowadzało w błąd, to na ten czas coś innego bym zorgarnizował, a nie łudził się, że trzeba jeszcze miesiąc wytrzymać.

Opublikowano
Witam, od października czytam wątek i logiki w kolejności opóźnień nie widzę. Jestem nowym klientem BMW i może trafiłem na zły moment, ale obrzydła mi już ta marka. Zamówienie z sierpnia 2021 - 318i Sport Line, pakiety: Business Class, First Class, ConnectedDrive Plus, antracytowa podsufitka i HiFi. W październiku zmieniałem konfigurację i w listopadzie przez przypadek okazoło się, że pomimo podpisanego aneksu, zmiany nie zostały uwzględnione w zamówieniu. W grudniu dostałem screen'a z ekranu o statusie 112 i produkcji na pierwszy tydzień stycznia - była to pierwsza i ostatnia informacja od handlowca na temat statusu. W marcu dostałem informacje, że auto wchodzi na produkcję koło 15 kwietnia i że jest to informacja z centrali i moje zamówienie jest na pierwszym miejscu ich listy. Od kilku dni próbowałem się czegoś dowiedzieć na temat statusu i dopiero dzisiaj otrzymałem odpowiedź, że nie wiadomo kiedy auto wejdzie na produkcję i nie wiadomo gdzie będzie produkowane (i powodem tego stanu jest sytuacja w Ukrainie).

Nie rozumiem tego - skoro dostaje informacje o produkcji na ok 4 tygodnie wcześniej, to chyba powinno być wszystko zarezerwowane (na tak krótki okres). Jestem sfrustrowany tym bardziej, że brak tego auta niestety komplikuje codzienność. Jakby BMW nie wprowadzało w błąd, to na ten czas coś innego bym zorgarnizował, a nie łudził się, że trzeba jeszcze miesiąc wytrzymać.

Ja nie chcę Ciebie martwić ale to dopiero może być początek.... Ja mam takie przeboje od kwietnia 21 i dzis wiem tyle co rok temu,czyli nic.Ciagłe zmiany statusów,to covid,to problem z chipami,to wchodza nowe restrykcje, to wojna i tak wkółko.A zamówienia z grudnia a nawet ze stycznia juz niektorzy odbierają.Zero logiki w ich postepowaniu,brak jakiegokolwiek wytłumaczenia a co najgorsze że handlowiec zupełnie nic nie wie albo udaje greka.Nie wiem, być może trafiłem na wyjatkowo nie ogarnięty salon i handlowca,już nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny....

Opublikowano
Ciekawe czy bmw ma jakieś priorytety dla poszczególnych rynków (państw) czy wszędzie tak długo czekają ? I czy tańsze wersje mają dłuższy czy krótszy czas oczekiwania od tych droższych ? Podejrzewam, że jak jakiś element ma słabą dostępność, tj. jest jego niedobór, to pewnie wolą go dać do droższego zamówienia, bo więcej na tym zarabiają a i klient teoretycznie bardziej potencjałowy z ich punktu widzenia... Ale może się mylę.
Opublikowano

Z tego co mi udalo sie ustalić to to iż większy diler ma miesięcznie przydzielane więcej slotów niz mniejszy diler.

Wiec jest szansa ze zamawiając u dużego dilera wyprodukuje się syabciej...