Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja namieszam... :twisted2:

Nie słuchajcie marketingowców z firm świecowych, wciskających kit, że można sobie jeździć 60, 80, nawet 100 tys. km bez wymiany świec.

Wiecie dlaczego indywidualne cewki zapłonowe zdychają statystycznie o wiele wcześniej (i częściej), niż staromodne cewki pojedyncze, dające napięcie najpierw na rodzielacz :?:

Bo świeca zapłonowa się starzeje, chociaż tego po niej nie widać.

Stawia cewce coraz większy opór, w pewnym sensie zmuszą ją do zbyt dużego "wysiłku". W PL cewki mają dodatkowo utrudnione zadanie przez cienką jakość benzyn (żeby zapalić te byle-jakie opary, trzeba więcej się napracować).

Mając samochód z cewkami indywidualnymi zmieniałbym świece w starym stylu - najwyżej po 20-30 tys. km. Są dużo tańsze niż cewki.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Rapid: oczywiscie wiadomo ze czym czesciej sie wymienia swiece tym lepiej. :cool2: To samo tyczy sie innych czesci eksploatacyjnych znajdujacych sie w samochodzie.

Stosujac odpowiednio dobre swiece mozna okres miedzy kolejnymi wymianami odpowiednio wydluzyc. Dobre, zaawansowane technologicznie, wykonane z odpowiednich materialow swiece sluza zdecydowanie dluzej niz ich odpowiedniki ktore instalowano w samochodach 15 lat temu.

Podobnie jest z olejem. W czasach kiedy wiekszosc samochodow smigala na olejach mineralnych zalecano wymiane co 3tys mil. Obecnie gdy jakosc i wlasciwosci oleju poszly bardzo w gore rowniez i okres wymiany zwiekszyl sie przynajmniej do 5tys mil.

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zobacz co radza na stronie producentow.

Ja z kolei wiem, ze mam jakies dziwne kombinacje, bo 2 swiece mam boscha a reszte ngk albo odwrotnie, juz od kupienia auta, profilaktycznie je chce wymienic niedlugo i zdecyduje sie na ngk v line 20 bkr6ek.

swoja droga co ile zmieniac swiece przy lpg?

Pozdrawiam