Skocz do zawartości

wymiana świec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chialem sie dowiedziec co ile trzeba wymieniac swiece w swojej becie ??? i jaki jest koszt swiec do e46

Pozdrawiam

Opublikowano
wymiana coś koło 50 tys. V line NGK taniocha około 60 zł kpl
BMW sie nie psuje
Opublikowano

http://swiece.e24h.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=BKR6EQUP

Tam już wchodzą BKR6EQUP, zamiast "starych" Vline BKR6EK, także koszt zdecydowanie większy.

Niektórzy zalecają co drugą wymianę oleju, ale wszystko zależy od stanu silnika, wieku etc.

Opublikowano

Swiece mozesz wymienic nawet co 80tys km.

Dobrymi beda NGK Iridium ewentualnie jeszcze lepsze Denso Iridium.

Opublikowano
Jakie są objawy w przypadku gdy świece są do wymiany ? Mam przejechane 89tkm i nie wymieniłem jeszcze.
Opublikowano

To ja namieszam... :twisted2:

Nie słuchajcie marketingowców z firm świecowych, wciskających kit, że można sobie jeździć 60, 80, nawet 100 tys. km bez wymiany świec.

Wiecie dlaczego indywidualne cewki zapłonowe zdychają statystycznie o wiele wcześniej (i częściej), niż staromodne cewki pojedyncze, dające napięcie najpierw na rodzielacz :?:

Bo świeca zapłonowa się starzeje, chociaż tego po niej nie widać.

Stawia cewce coraz większy opór, w pewnym sensie zmuszą ją do zbyt dużego "wysiłku". W PL cewki mają dodatkowo utrudnione zadanie przez cienką jakość benzyn (żeby zapalić te byle-jakie opary, trzeba więcej się napracować).

Mając samochód z cewkami indywidualnymi zmieniałbym świece w starym stylu - najwyżej po 20-30 tys. km. Są dużo tańsze niż cewki.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Rapid: oczywiscie wiadomo ze czym czesciej sie wymienia swiece tym lepiej. :cool2: To samo tyczy sie innych czesci eksploatacyjnych znajdujacych sie w samochodzie.

Stosujac odpowiednio dobre swiece mozna okres miedzy kolejnymi wymianami odpowiednio wydluzyc. Dobre, zaawansowane technologicznie, wykonane z odpowiednich materialow swiece sluza zdecydowanie dluzej niz ich odpowiedniki ktore instalowano w samochodach 15 lat temu.

Podobnie jest z olejem. W czasach kiedy wiekszosc samochodow smigala na olejach mineralnych zalecano wymiane co 3tys mil. Obecnie gdy jakosc i wlasciwosci oleju poszly bardzo w gore rowniez i okres wymiany zwiekszyl sie przynajmniej do 5tys mil.

• 1 rok później...
Opublikowano

To co w koncu do E46 328 99rok tylko i wylacznie ngk bkr6equp lub bosch fgr7dqp czy moze byc tez ngk bkr6ek ? choc znalazlem ze i takie niby moga byc:

bosch flr 8ldcu+

ngk bkr 6eix

denso k20txr

ngk bkr 6egp

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zobacz co radza na stronie producentow.

Ja z kolei wiem, ze mam jakies dziwne kombinacje, bo 2 swiece mam boscha a reszte ngk albo odwrotnie, juz od kupienia auta, profilaktycznie je chce wymienic niedlugo i zdecyduje sie na ngk v line 20 bkr6ek.

swoja droga co ile zmieniac swiece przy lpg?

Pozdrawiam