Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mała prośba do właścicieli F30 o tabliczkę znamionową ,a tak ściślej to o masę zespołu pojazdów . Na mojej jej nie ma i mam problem z wbiciem haka w dowód. Jeżeli ktoś ma F30 i ma na tabliczce pozycje nr 2 , to prosił bym o wartość jaka tam jest wpisana.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te masy zależą od wersji silnikowej i wyposażenia, więc musiałby sprawdzić ktoś kto ma takie samo auto, przynajmniej w sensie wyposażenia wpływającego na masę pojazdu.

Miałem kiedyś 2012 rok 320d automat i masy były takie:

1980 kg

3655 kg

1 - 905 kg

2 - 1130 kg

miałem też 318d 2014 rok automat i masy były takie same jak u kolegi rjuser.

Naklejkę się zamawia w ASO. Kosztuje jakieś grosze. Nie pamiętam ile się czeka, ale raczej nie więcej niż tydzień.

Opublikowano
Naklejke zamawia się w ASO na podstawie vin , a w moim vinie nie ma masy zespołu pojazdów.Auto według vinu nie może ciągnąć przyczepy . Trudny temat do przeskoczenia. Diagnosta chce tabliczkę ,diler może wydać taka jak mam i koło się zamyka :oops: :oops: :oops:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z jakiego rynku jest to auto? Z jakiego kraju sprowadzone?

Na żadnym BMW np. z USA nie ma na naklejce masy zespołu pojazdów i nigdy nie miałem problemu z przeglądem i wbiciem haka, a sprowadziłem tych aut z USA kilkadziesiąt. Może jedź do innego diagnosty.

Opublikowano (edytowane)

Auto europejskie ,ja kupiłem już w Polsce a kraj pochodzenia chyba Belgia . :?

Byłem już w 5 okregowych stacjach diagnostycznych i wszędzie to samo mi mówią : że nie mają podstawy ( tzn. masy zespołu pojazdów na tabliczce znamionowej ) żeby podbić przegląd na hak . Może to zmowa diagnostów :mrgreen:

Moja tabliczka :

1970 kg

kg

1- 905 kg

2- 1130 kg

Edytowane przez donax
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie dostales z autem homologacji? Czyli COC. Mozesz o to wystapic do ASO. Tam powinny byc te informacje.
Opublikowano

EC CERTIFICATE OF CONFORMITY na mój VIN posiadam , ale w tym certyfikacie pozycja:

16.4 maximum mass of the combination to : -kg ,

18.3 Przyczepa z hamulcem to : -kg

18.4 Przyczepa bez hamulca to : -kg

a to są wartości związane z hakiem w aucie.

BMW nie przewidziało że Polak :shock: będzie ganiał przyczepkę za autem :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To masz faktycznie nietypowy samochód. Nie widziałem jeszcze europejskiej wersji bez tych danych. Podpytałem trochę i niestety trochę się sytuacja na stacjach przeglądów zmieniła i już jest problem. Jedyne wyjście jakie masz to zamówienie takiej naklejki w firmie niezależnej i niech Ci dopiszą tę pozycję i dopiero wtedy jedź i to załatw.
Opublikowano
Mam umówioną wizytę w BMW na akcję serwisową na chłodniczkę egr ,zobaczę co oni jeszcze wymyślą- mieli przesłac zapytanie do centrali co z tym fantem zrobić :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No, polska centrala to na pewno pomoże, żebyś się nie zdziwił. Tam siedzi niepowtarzalna ekipa, elita wręcz. :))) Jak nie przywalisz emaila do Niemiec i oni tych .... nie pogonią, to nic się nie załatwi (wiem z własnego doświadczenia).