Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pewnie takich pytaczy tu dostatek, ale ja od zawsze marzyłem, aby kiedyś kupić sobie BMW.

Teraz sprzedałem mój poprzedni samochód i szukam właśnie czegoś ciekawego.

Z ogłoszeń wyciągam dramatyczny wniosek, że każdy sprzedający chce coś ukryć przed kupującym.

Mam do wydania jakieś 30-35 tys.

Bardzo chciałbym diesel-a, a jakby był w automacie - to już miodek.

Chodzi pewnie o modele 3 i 5.

Bardzo będę zobowiązany za każdą cenna radę (a nawet wskazanie konkretnego ogłoszenia godnego uwagi).

Zależy mi aby somochód był autentycznie bezwypadkowy i w przyzwoitym stanie (a komu na tym nie zależy?) :o).

Opublikowano

Dzięki.

Szukanie po tak dużym forum jest dość żmudne.

Ten temat wydawał mi się bardziej właściwy niż maechanika.

Wielkie dzięki za informacje.

Miej się dobrze.

Opublikowano
Zgadzam sięz przedmówcą - bardzo dobre osiągi i niezłe spalanie :cool2:
BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano

Za kwote, o jakiej piszesz, jestes w stanie kupic takiego turbodiesla z automatem w idealnym stanie. Nie spiesz sie tylko, obejrzyj co najmniej kilkanascie samochodow - kazdy sprawdz dokladnie pod katem bezwypadkowosci i ogolnego stanu technicznego.

Najlepiej na ogledziny wez ze soba jakiegos zaufanego mechanika,

a przed ostateczna decyzja zrob przeglad w ASO, ktory nie powinien kosztowac wiecej niz 200-300 PLN.

Na rynku jest w tej chwili spory wybor, wystarczy tylko rozsadnie poszukac.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Największy problem jest z bezwypadkowością.

Ostatnio wklepałem na allegro kryteria, które wskazały co chcę kupić, co pokazało ok 12 samochodów, następnie, gdy włączyłem kryterium "bezwypadkowy", został tylko jeden.

Pojechałem 400 km aby go obejrzeć, i okazało się że miał - jak powiedzieli w serwisie - "konkretnego dzwona" i cały był malowany.

Jestem załamany, bo okazuje się, że znaleźć coś na prawdę ciekawego będzie bardzo trudno.

Ja się nie spieszę, bo mam drugi samochód, ale początki poszukiwać (2 tygodnie) nie wróżą najlepiej.

Opublikowano

Zaopatrz sie w najprostszy nawet czujnik do mierzenia grubosci lakieru i niewazne, jak bardzo sprzedajacy zapewnia, ze samochod jest bezwypadkowy, popatrz, czy gdzies nie ma sladow szpachli (nawet najprostszy magnetyczny czujniczek po prostu nie bedzie sie 'przyklejal' w ogole).

Szczegolnie wazne sa slupki i dach.

Oprocz tego szukaj jakichs anomalii - np. spawy po lewej stronie wygladaja inaczej, niz po prawej, lewa podluznica wyglada inaczej, niz prawa, na podlodze widac slady po nieoryginalnych spawach itd. itp.

Jezeli sam nic nie zobaczysz, jedz do ASO na przeglad i popros ich o sprawdzenie stanu nadwozia (oczywiscie oprocz innych rzeczy, ktore powinni sprawdzic przy przegladzie).

Co do tych ogloszen: ze zdjec ciezko cos blizej powiedziec - jezeli chcesz sie po ktorych z nich przejechac, przy rozmowie telefonicznej z komisem uprzedz, ze jedziesz z daleka (i ze bedziesz baaardzo niezadowolony, jezeli stan faktyczny okaze sie inny od opisu w ogloszeniu), dogadaj sie wpierw co do ceny, zapytaj sie, czy zgodza sie zrobic przeglad w ASO, umow sie z najblizszym ASO na przeglad, potem kubel zimnej wody na glowe :mrgreen: i dopiero podejmuj decyzje.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

A co sądzicie ogólnie o kupowaniu w komisach?

Ja mam takie odczucie, że samochody z komisów są "szyte grubymi nićmi".

Jaka jest też Wasza opinia o samochodach ściąganych spoza granic kraju, bowiem tutaj też mam jakieś "opory"?

Opublikowano

za granicą jest dużo dużo większy wybór i ludzie raczej jeżdzą do serwisu (lepsze zarobki) nie leją opału itd.Ja wziąłem z CH przejechalem 10kkm i jest ok. Jedynie musiałem sie pogodzić że nie skonfigurowana tak jak ja bym chciał.

Wczesniej byłem u dilera i stała 530d praktycznie goła na 16 z 2005 usłyszałem 220kzł

Pozdrawiam Artur

Opublikowano

Tora - czy sugerujesz aby nie szukać w Polsce tylko zorganizować jakąś wyprawę za granice?

Znam się na motoryzacji średnio, a nie znam nikogo, kto byłby godny zaufania jako ekspert w takiej zagranicznej wyprawie.

Opublikowano

Gdybym mial do wyboru dwa samochody (starsze niz 2-letnie), ktore roznia sie tylko tym, ze jeden zostal swiezo sprowadzony do Polski, a drugi jezdzil w Polsce od nowosci, to wybralbym ten sprowadzony.

Szczerze mowiac, to dopiero od momentu wejscia Polski do UE na rynku uzywanych BMW jest w czym wybierac.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Powiedzcie czy ASO dysponują miernikiem do lakieru ?? Czy lepiej pożyczyć i jeździć ze swoim ??

różnie z tym bywa, najlepiej zadzwonić do konkretnego ASO i zapytać

raz odwiedziłem 3 dealerów różnych marek i żaden nie miał

BMW Sauber F1 Team; only Pb
Opublikowano
http://super.gratka.pl/ogl/184.html

http://autolisiecki.gratka.pl/ogl/664.html

Wydaje się ciekawe, tylko bardzo daleko (przeszło 1000 km w dwie strony).

I co teraz? Jechać?

tą pierwszą odradzam. kiedyś był wątek o e38 740, która stała też na Kołobrzeskiej w komisie obok. opis tak samo - super, a w gruncie rzeczy schroot. radzę odpuścic komisy. od razu widać, że kłamią (1 włkasciciel, ASO, bezwypadkowa - to dlaczego trafiła do "turków" (turasami można nazwać większość komisów w Polsce).

dobrze można kupić u polskiego dealera (auta rzeczywiście z historią serwisową i często od pierwszego właściciela). niestety często odstraszają ceną. można czasami zobaczyc ogłoszenia Smorawińskiego z Poznania na otomoto

Opublikowano
Powiedzcie czy ASO dysponują miernikiem do lakieru ?? Czy lepiej pożyczyć i jeździć ze swoim ??

Wiekszosc ASO juz ma i to elektroniczne. No, ale i magnetycznym mozna calkiem sporo sprawdzic, szczegolnie jezeli samochod zostal naprawiony byle jak.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Dzięki Miłosz.

Poszperam za tym Smarowińskim, może znajdę coś dobrego - jeśli go polecasz.

:o)

Generalnie polecam ASO BMW w Polsce, gdyż tam trafiają niejako "z powrotem" autka od pierwszego właściciela w rozliczeniu.

Poza tym ASO byle czego w rozliczeniu też nie przyjmie