Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dane techniczne na stronie BMW nie są uzupełnione i wydają mi się błędne.

Jaką macie wpisane wartości w dowodzie rejestracyjnym w pozycji O.1 maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg)?

Chodzi mi o wersje z trzylitrowym dieslem 30d i 40d.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam w dowodzie 3500kg. To jest jakiś wyjątek dla pickupów i SUVów, że mogą ciągnąć więcej niż mają DMC.

Tyle, że chyba wymagany jest w przyczepie hamulec inny niż najazdowy. A u nas raczej takich nie uświadczysz. Jak ktoś jest bardziej w temacie to proszę o szersze wyjaśnienie.

EDIT:

Znalazłem taki coś:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów ... -paragraf 3 ust. 4 pkt 4

wykładnia prawna

"w przypadku samochodu terenowego, zgodnie z definicją zawartą w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 30 grudnia 2003 r. w sprawie homologacji pojazdów samochodowych i przyczep (Dz. U. z 2004 r. Nr 5, poz. 30), masa ta może ulec zwiększeniu do 150 % DMC samochodu nie przekraczając wartości wynikającej z wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego przy zachowaniu pozostałych warunków. "