Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Niedawno zakupiłem f30 328i z 2015 roku o przebiegu 47tys km. Nie posiadałem wcześniej takiego auta i stąd moje pytanie do Was na co zwrócić uwagę w takim aucie i jakie rzeczy nadają się do wymiany lub trzeba się temu przyjrzeć. Aktualnie jestem w trakcie wymiany oleju w skrzyni, oleju silnikowego i filtru powietrza, oleju i wentylacji. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano
Aktualnie jestem w trakcie wymiany oleju w skrzyni, oleju silnikowego i filtru powietrza, oleju i wentylacji.

47 kkm i wszystko wymieniasz? W książce serwisowej pojazdu powinieneś mieć datę wymiany oleju silnikowego - jak nie przejechał przynajmniej 10 kkm to chyba bez sensu wymieniać. W skrzyni olej wymienia się co przynajmniej 80 kkm. Oczywiście nie zaszkodzisz autu, ale po co od razu robić sobie koszty?

Nie widzę na Twojej liście filtru paliwa - sprawdź czy był wymieniany, bo może już warto.

Opublikowano
Wole wymienić wszystko i mieć pewność, że zostało to zrobione. W serwisie pokazuje ostatnią zmianę oleju ponad 10tys km temu także wole to zrobić, a w skrzyni wymienam profilaktycznie. Dodatkow myślałem o świecach, bądź cewkach, bo w poprzednim samochodzie przyszła mi wymiana ich na około 60tys km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli przebieg jest naprawdę pewny to wymień tylko olej, filtr powietrza, kabinowy i świece /interwał co 50 tys./. Olej w skrzyni najwcześniej po 80 tys automat, manual to spokojnie 100 tys. oba oficjalnie są na całe życie auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z drugiej strony, wymienisz olej i masz spokój na 60 - 80 tyś km. Na pewno nie zaszkodzi taka wymiana.
Benzyna zamiast krwi...