Skocz do zawartości

520i m20 - grzeje się podczas postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem mianowicie taki samochód bmw 520 90rok silnik 12 zaworowy dziwna sprawa stoje w korku tem. jest normalnie na środku mogę stać tak godzine lecz gdy zgasze silnik i odpale go za 5 minut to tem mam prawie na czerwonym czujnik tem już wymieniłem pomocy co robić.... :mad2:
Opublikowano
jeszcze raz auto odpalone temperatura na srodku chodzi godzinę zgasze je i poczekam 5-10 minut odpale ponownie to temperature mam prawie na czerwonym.... wymieniłem czujnik temperatury wisko odpada bo auto cały czas użytkuje i nic z temperaturą się nie dzieje układ już odpowietrzałem boje się żeby nie rozwalić silnika albo co :shock:
Opublikowano

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale to chyba normalne, że po zgaszeniu temperatura płynu rośnie. Nagrzewa się on od silnika, a nic go nie chłodzi.

Czy po odpaleniu silnika ze wskazówką na czerwonym wraca ona zaraz do pionu?

Pzdr,

Opublikowano
Jeśli silnik jest równomiernie rozgrzany, nawet na maxa ale wskazówka stoi pionowo to z jakiego powodu po zgaszeniu temperatura miałaby jeszcze bardziej wzrosnąć skoro proces spalania który jest źródłem ciepła ustał? To nie jest perpetum mobile że energia bierze się z niczego. Może to być błąd wskazania, czyli albo przed zgaszeniem wskaźnik pokazuje za mało albo po zgaszeniu za dużo. Po zgaszeniu temperatura nie może wzrosnąć a jedynie się wyrównać, czyli bardziej rozgrzeja się części które podczas pracy silnika były intensywniej chłodzone.
Opublikowano

a jak odpalasz ponownie to woda sie gotuje?

mialem cos podobnego i wymienili mi takie sprzegielko w wentylatorze i bylo juz OK.

te gusta conducir? BMW