Skocz do zawartości

BMW 318 M40 - dusi się po przekroczeniu 4500 RPM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomocy :modlitwa: !!! Problem jak w opisie + wymieniłem : przewody, świece, filtr i pompę paliwa, kopułkę, wyciąłem katalizator, - dalej brakuje mi pomysłów. Komputer nie pokazuje żednego błędu - byłem w serwisie BMW... Auto płynnie przyspiesza, wkręca się łatwo na obroty, nie mam gazu (fuj!!!). Boję się, że to prowadnice olejowe i remont silnika

:cry2:

Opublikowano

nie remont silnika a wymiana: walek rozrzadu, dzwigienki zaworowe, popychacze plus przy okazji pasek rozrzadu i dobry nowy olej...

koszt jakies 1100 za czesci plus olej plus robocizna

Pozdrawiam i witam w lubie M40 :D

Opublikowano
Dzięki, tę opinię też już słyszałem - a jeśli to nie wałek? Na komputerze wyskoczył błąd czujnika prędkości wału korbowego - tylko po zresetowaniu kompa drugi raz nie pojawił się ten błąd - dla świętego spokoju wymieniam jutro czujnik - jak to nie pomoże to chyba oddam na szrot...
Opublikowano
wymieniłem : przewody, świece, filtr i pompę paliwa, kopułkę, wyciąłem katalizator

Przegiąłeś z tym katem. Sprawdziłeś go przed tym? Czy wyciąłeś od razu? Pompa paliwowa jak się zepsuje to po prostu nie poda paliwa i nie odpalisz wozu, nie będzie wpływać na zakres obrotów.

Jeśli silnik w ogóle nie wkręca się wyżej po dojściu do pewnej granicy (oczywiście nie licząc fabrycznej odciny) na żadnym biegu, na postoju i podczas jazdy, jeśli zimny silnik pracuje jak diesel to jest to wina rozrządu. Naprawa na dobrych (nowych) częściach to około 1600pln z robocizną. Nie licząc tego, że powinieneś założyć kata spowrotem :).

A tak w ogóle to zmień też mechanika bo ten obecny wpuszcza Cię w niezłe koszta...

Opublikowano

oki, dzięki za opinie - w takim razie będę wymieniał;

co do katalizatora to w jego miejsce wstawiłem strumienicę - i niech tak zostanie.

Pozdrawiam,