Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem posiadaczem BMW 520i od roku.Auto miało moc i na gazie i na benzynie,spalanie było w normie.Teraz maksymalna prędkość na gazie to 130 km/h.Jeżeli chodzi o benzynę to już w ogóle zagadka.Ma nie równe obroty,szarpie i spaliny wydostają się spod uszczelki kolektora(tylko na benzynie).Nie wiem gdzie się podziała moc mojej bumki,może ktoś miał podobne problemy ze swoim autem,będę wdzięczny za każdą poradę.Aha czy na moc i spalanie może mieć wpływ minimalna nieszczelność uszczelki pod kolektorem bo zauważyłem że poprzedni właściciel dał silikon zamiast oryginału.
Opublikowano
minimalna nieszczelność na wydechu raczej nie ma znaczenia ja bym sprawdził dolot czyli gume łaczącą kol ssący z przepływką i sama przepływke, filtr pow, ewntualnie luzy na zaworach jeżeli to M 20 bo jak zwykle nie pisze jaki typ motoru
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Kolega napisal 140KM, mozna wywnioskowac ze 24V.

Sprawdz dolot, przepustnice, przeplywke. Moze byc tez walnieta jedna z cewek (napisales ze nierowno pracuje) jak rowniez sonda lambda.

Najbardziej prawdopodobne jest, ze padla cewka.

Opublikowano

Małe sprostowanie (takie trochę OT):

Jeżeli m20b20 12V to 129 KM, jeżeli m50b20 24V to 150KM :wink:

Chyba że 1.8is 16V to ma 140KM :dance:

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
A ja bym proponował jeszcze przyjrzeć się wydechowi.Sprawdź jaki masz przelot spalin przez rurę wydechową,mógł się rozsypać któryś z tłumików albo katalizator.A jeżeli będzie przytkany wylot spalin,drastycznie spadnie moc silnika.Zapal silnik i przygazuj a druga osoba niech popatrzy jak tam spalinki wychodzą(U mojej żonki tak się stało w Calibrze,strach było coś wyprzedzić!).A "syczenie"na uszczelce może być spowodowane tym,że spalinki nie mają którędy się wydostać z ukłądu wydechowego.Jeżeli okaże się,że jest OK to bęziesz musiał wymienić tę wydmuchaną uszczelkę-bo tak jak koledzy pisali wyżej każda nieszczelność układu pogarsza pracę silnika(sonda przekazuje inf. o zbyt ubogiej mieszance!).