Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem Becię F30 316i z roku 2013 i często na zimnym silniku po przejechaniu ok. 500m wyskakuje mi komunikat "Napęd jedz wolno dalej,pełna moc silnika niedostępna"

Po zatrzymaniu się, zgaszeniu i odpaleniu silnika problem znika.

Mam Delphi, więc podpiąłem go w momencie istnienia błędu i wyskoczyły mi błędy: 130108 , 120408, 213601

PDF z kodami do obejrzenia na

http://www.logo.elk.pl/316i_20200723.pdf

Są tam też inne błędy, ale po skasowaniu mam tylko aktywny błąd czujnika AUC zwarcie do masy - pewnie do wymiany.

prosze o poradę - nie wiem co może tam boleć.

Osoba od której kupiłem samochód mówiła, że to jest kwestia wyczyszczenia czujnika w skrzyni biegów, ale te błędy wskazuja na silnik.

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Witam.

Proszę o pomoc.

Dzwon do sprzedawcy niech oddaje hajs za samochod.

Ten komunikat pojawia sie także przy jeżdżeniu na rezerwie. Może coś z układem paliwa?

http://i.epvpimg.com/BWfEaab.jpg

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów.Mam ten sam model silnika w swojej trójce tylko przebieg o połowę mniejszy.Podobny problem wystąpił u mnie w zeszłym roku 2 razy,stało się to w upalne dni temp.powyżej 30 stopni po przejechaniu około 1 km.Podjechałem do mechanika bo myślałem że to problem przez podniesienie mocy,ale po sprawdzeniu wyszło niwielkie odchylenie od normy na 1 wtryskiwaczu.Mechanik sie zdziwił,że ta usterka się nie zapisała w pamięci komputera i to, że sie stało przy delikatnym gazie ,a nie przy pełnej mocy.Od tego czasu usterka nie wystąpiła.Przyczyny trzeba szukać w cewkach,świecach,lub wtryskiwaczach.
Opublikowano
U mnie ten komunikat pojawił się po wymianie rozrządu. Wyjechałem z warsztatu i po kilku km pojawił się komunikat. Wróciłem do warsztatu, błąd skasowany, poprawione wszystkie kostki, które były rozpinane i komunikat nigdy więcej się nie pojawił, a minęło już ok. 6000km
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W trakcie jazdy wyskoczył mi komunikat "Napęd. Pełna moc silnika niedostępna..." następnie samochód zaczął się trząść - a dokładniej coś pod maską.

Pojechałam do ASO - okazało się, że cewka zapłonowa do wymiany. Wymienili 1 ale po jeździe próbnej okazało się, że kolejna padła... ASO poinformował mnie o konieczności wymiany wszystkich cewek i świec - wymieniłam i problem zniknął.

Przebieg auta: 75k

Opublikowano
U mnie podobna historia tylko kompetentny mechanik zdiagnozował uszkodzoną jedną świece - idąc na łatwiznę mógł wymienić 4 świece i 4 cewki i też było by dobrze...
Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42