Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam .posiadam bmw e65 v8 3.6 l benzyna mam problem z elektroniką zaczęło się od zniknięcia funkcji parkowania ,po czym kolejny to brak funkcji start stop i zaczęły falować obroty na biegu jałowym A wczoraj kolejny błąd wyskoczył dsc i obroty zaczęły już falowac nawet podczas jazdy A silnik wszedł w tryb awaryjny mechanicznie był sprawdzany i niby jest wszystko sprawne więc myślę że to coś ze sterownikami bądź modułem miał ktoś podobny problem bądź jakieś wskazówki...pozdrawiam
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pierwsze co bym sprawdził to punkty masowe auta, takie zachowanie auta jest właśnie przyczyną choćby jednej luźnej masy.

Po drugie może to magistrala CAN , wszystkie systemy które wymieniłeś komunikują się ze sobą magistralą CAN. Wystarczyło by uszkodzenie hosta CAN i mamy takie objawy

Po trzecie hmmm... może poprostu odłącz i podłącz akumulator na 30 min. Te autka są wrażliwe na wszelkiego rodzaju błędy.,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podstawa to diagnostyka komputerowa, a nie szukanie po omacku.

Dopiero odczyt błędów(nie kasowanie) może podpowiedzieć co się dzieje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Często komputer nie pomaga w takich zbiorczych sytyuacjach :?

Jak widząc 120 błędów, uznaje się że nie ma co tego analizować to nie pomaga. Trzeba umieć odfiltrować ważne informacje o tych mniej ważnych wynikających pośrednio z innego błędu.

Lista błędów to jedno, ale często potrafi pomóc pełny opis błędu wraz z ramką zamrożoną