Skocz do zawartości

Dynamic Drive - błędy do interpretacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie,

Problem mojego auta jak za razem mój to pojawiająca się czerwona kontrolka od DD na zagarach i wyłączenie układu co dzieje się zazwyczaj na rozgrzanym oleju (raz przy wyjeździe z pracy pojawiła się i zniknęła żółta informacja). Podłączyłem inpe w celu odczytania błędów, które przytaczam poniżej gdyż nie znalazłem nic w tym temacie. Dodam, że auto przechyliło się na stronę pasażera a olej już zmienił barwę na czerwoną i mam zamiar go wymienić, lecz przed tym proszę o interpretację błędów bym nie musiał zmieniać oleju przed ew demontażem, któregoś elementu.

1) 6271 - Predrive check: FS und VA-Ventill unbestromt zu oder Sensor P_VA defekt

2) 5D5B - Konsistenz Druck VA

Dzięki za wszelakie podpowiedzi.

mały edit: doczytałem, że czujniki przyspieszenia bocznego znajdują się pod fotelami kierowcy jak i pasażera. Ostatnio żona nie domknęła okna z tyłu i napadał deszcz a co za tym idzie - pod nogami pasażera była pływalnia. Może to być wina czujnika? Jak się ewentualnie do niego dobrać?

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano
  • Autor

Koledzy, nikt nic?

Czy drążek pomimo zgaszonego silnika mógłby się zablokować w jakiejś pozycji? Odległość od krawędzie felgi 17" do krawędzi błotnika przy kole kierowcy wynosi 604mm, przy kole pasażera 580mm.

Opublikowano

U mnie wyświetlała się informacja na zegarach od DD. Samochód stał prosto tylko na zakrętach się mocniej uginał.

Wystarczyło tylko dolać płynu i problem znikał na jakiś czas.

W końcu zajrzałem pod auto i wyciek był z przedniego stabilizatora. Wymieniłem i spokój od roku. Różnica kolosalna na działającym prawidłowo systemie DD. W zakrętach jest bajka :)

Płyn był już czerwony wiec wymieniłem na nowy Pentosil i jest pięknie zielony.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedź. U mnie płyn jest na maximum, wycieków najmniejszych nie ma. Fakt, że płyn zmienił już kolor na czerwony ale nie chcę 2x wymieniać płynu kiedy jest usterka w układzie. Zastanawiam się gdzie szukać, czy w drążku czy w bloku zaworowym.
Opublikowano

pod nogami pasażera była pływalnia. Może to być wina czujnika?

Może być to wina czujnika. Jak się dobrać - niestety nie pomogę, będziesz musiał improwizować. Ale zalana elektronika może bardzo różne cuda powodować. Przejrzyj to dla pewności.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Kolego xXSenseiXx rozwiązałeś problem?

Mam identyczne błędy pojawiające się sporadycznie.

Opublikowano
  • Autor

Problem niby rozwiązany aczkolwiek nie wiem dokładnie czym się do tego przyczyniłem bo wykonałem dwie czynności:

1) Odkręciłem łączniki stabilizatora celem sprawdzenia czy gdzieś się drążek nie blokuje, poruszałem drążkami góra - dół kilka razy po czym złożyłem

2) Zrobiłem kalibrację układu.

Czasem wyskakuje błąd jak jadę na rondzie ale muszę ogarnąć sprężynę z prawej strony, która prawdopodobnie pękła i przy docisku strony prawej wywala błąd wzrostu ciśnienia. U Ciebie auto też stoi pochyło czy nie ma różnicy między lewą a prawą stroną?

Opublikowano

Jak ją kupiłem to stała krzywo bo sprężyna z tyłu była pęknięta. Po wyminie stoi równo.

Kalibrację też robiłem ale u mnie to nie pomogło. Tzn. ostatnio zamieniłem czujniki ciśnienia miejscami. Ten FA który pojawia się w tym błędzie 6271 (jest odpowiedzialny za przednią oś) zamieniłem z tym co odpowiada za tylną oś. Są takie same. Czekam czy błąd przeniesie się na tylną oś czy dalej będzie pokazywała błąd FA.

Jeżdżę już ponad tydzień i na razie wszystko działa jak należy.