Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam oraz ponawiam pytanie bo nie mogę dać sobie z tym rady a mianowicie.

Pacjent e93 320d.

Dociągi tylnej klapy nie działają, bagażnik się zamyka i otwiera ale po zamknięciu i przejechaniu 5metrów wyskakuje komunikat że bagażnik jest niedomknięty, dodatkowo podświetlenie bagażnika nie działa. Dodam że po sprawdzaniu bezpieczników (są ok) to gdy wyjmę bezpiecznik nr 63 (od zamka centralnego) to w momencie wyjęcia, dociągi dociągają klapę!?!?!? Wymieniony został również przycisk otwierania klapy bagażnika - też nic. Dodam iż pewnego deszczowego dnia klapa zaczęła wariować (dociągi zamykały i puszczały aż w końcu przestały działać) wyjąłem akumulator i tam było akwarium, kable zaśniedziałe. Zostało miejsce wysuszone a kable na nowo obrobione, natomiast dociągi nie działają do tej pory. Czy jest to wina może któregoś z modułów? (FRM lub BCM)? Dodam że jak wyjmę bezpiecznik nr 63 to przestają działać tylne szyby, centralny zamek a dociągi zaczynają działać...

• 1 rok później...
Opublikowano
Czołem i jak udało się rozwiązać problem? Pytam ponieważ u mnie te same objawy. Najpierw padło światło w bagażniku, następnie raz dociągnął raz nie a teraz całkowicie przestało to działać. Po wyciągnięciu bezpiecznika od centralnego dociąg się uruchamia. Nie bardzo wiem gdzie szukać usterki. Pozdrawiam!
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Po doświadczeniach z E46 tak też od razu pomyślałem ale rozebrałem obudowę wiązki i wygląda bardzo dobrze żadnych pęknięć na izolacji przewodów nie widać, no chyba że w sama żyła miedzi się przerwała w którymś z przewodów, a może ktoś wie jaki kolor przewodu ma zasilanie zamka klapy?? Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie skoro przyciskiem otwierania mogę otworzyć klapę to znaczy że prąd tam dochodzi, może to w zamku uszkodzony jest tylko mechanizm dociągania klapy, chyba że dociąg ma oddzielny przewód zasilający??? :think: