Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym doposażyć moje F07(WBASP810X0C353150) z 2010r w funkcję: "smart opener" klapy bagażnika. Poszukuję firmy, która ma doświadczenie i podjęła by się tego zadania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kumaty elektryk da sobie z tym radę.

Możesz mu podrzucić np. TAKĄ instrukcję, która powinna ułatwić montaż.

pzdr

yaz

Opublikowano
Podobno nie jest to takie proste. Ciesząca się dużo popularnością wśród fanów marki firma z Rudy Śląskiej wycofała się z montażu zrzucając winę na uszkodzony sterownik(a dokonują ponoć rzeczy niemożliwych)jeszcze inna, z Brzezin(posiadająca duże doświadczenie), stwierdziła, że nie da się tego porządnie zrobić. Powoli tracę nadzieję ;(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mają doświadczenie w temacie, ale szczerze, patrząc na ten DIY to nie wydaje się jakoś specjalnie karkołomne.

Poczytałem również temat na niemieckim forum, dotyczący również f10 i tam użytkownik sam dołożył sobie ten bajer.

Musiał zmienić FRM na nowszy / młodszy. Temat TUTAJ.

Zadzwoń do Adama Kunca z ACS z Raszyna. Oni mają kumatych elektroników/elektryków i powinni sobie z tym poradzić.

pzdr

yaz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie wiem skąd jesteś ale doposażyć się da wszystko. Kwestia czy komuś się chce i czy Cie na to stać bo większość osób myśli, że tempomat ACC da rade doposażyć za 500zł a normalna cena to 5yś. Jak masz blisko do Łodzi to pisz na PW
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wczoraj zadałem to pytanie jednemu z lepszych mechaników/elektryków od BMW. Stwierdził, że hak elektryczny(tę opcję mam u siebie) wyklucza możliwość dołożenia smart opener. Już straciłem nadzieję.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może być coś na rzeczy.

Na necie znalazłem info, dotyczące co prawda X5/X6, że montaż zestawu elektrycznego haka wiąże się z koniecznością dezaktywacji smart opener'a.

Prawdopodobnie ma to związek ze względami bezpieczeństwa.

Zasięg detekcji czujników SMO wynosi ca. 60cm od centralnej części zderzaka i ciągnąc za sobą przyczepę zachodzi niebezpieczeństwo "wejścia" w tę strefę, co inicjalizowało by automatyczne otwieranie klapy.

pzdr

yaz

Opublikowano
Sama belka, hak i instalacja jest inna i wtedy nie zmieści się tam ju czujnik. Rozbierałem ostatnio smart opener i nie ma tam wcale miejsca na hak
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Da się to zrobić, robiłem to u siebie w F07.

Jeśli to robiłeś to podpowiedz kolegom, po to jest forum ;)

• 2 lata później...