Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Jestem nowym uzytkownikiem, od niedawna jestem posiadaczem pieknej e34 525 , wszystko bylo w porzadku do czasu, ale po kolei. Spalila mi sie zaroweczka podswietlenia zegarow(jedna z 3 w srodku licznika), i od tamtej pory po zlozeniu wariuje mi predkosciomierz. Po odpaleniu pokazuje raz 40, czasem po dojechaniu do skrzyzowania wskazuje 160 itp. Rozkrecalem go chyba juz setki razy i nic. Sprawdzalem jak doradzaliscie innym forumowiczom wszystko po kolei. Zaczalem od czujnika i przewodow, ok. Pozniej wtyczki i przewody dochodzace do licznika i tez ok. Juz nie mam sily. Dodam ze dziala wszystko poza predkosciomierzem, nabija prawidlowo kilometry, ekonomizer wskazuje ok. Kupilem nawet nowe zegary ale po podlaczeniu jest tylko pisk i zero wskazan :cry: czytalem ze to wina softu. Juz sam nie wiem co robic, sprubuje moze wymienic jakies kondensatory, tylko ktore? wsztskie? Moze ktos mial podobny problem, bede wdzieczny :) aha moze jakos zamienic te kosci zaprogramowane, tylko ktore to i czy cos to da? ten nowy licznik odrobine sie rozni, tzn wtyczki sa inaczej rozmieszczone no i srodek inny, ale niby od tego sanego modelu. Jakbyscie mieli dobre schematy samego licznika to tez bylbym wdzieczny. I jeszcze jedno, uzylem opcji SZUKAJ, jakby ktos mial chec to napisac heh :) Z gory dziekuje i pozdrawiam!!
Opublikowano
żeby wymienić licznik kolor tyłu musi być taki sam jaki masz w orginalnym. masz szary tył zakładasz szary masz biały zakładasz biały inaczej nie będzie działać
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Dzieki wielkie, cos tak przeczowalem, mam bialy tyl zegarow, a kupilem z szarym :( niestety czlowiek uczy sie na bledach, na szczescie licznik kosztowal nieduzo. Moze uda mis sie naprawic moj licznik, zebym wiedzial tylko co mu jest
Opublikowano
z tego co pamietam to w tych licznikach powinny byc akumlatorki i one po tylu latach padaja. Bylo na forum kilka razy o ich wymianie . Poszukaj
Opublikowano
Dokladnie, nie ma tu aku, mam zamiar wymienic te kondensatory, chodzi tylko o te elektrolityczne? czytalem ze czasem trzeba tez kwarce wymienic, robil to ktos? moze jakies porady, wskazanie ktore to czesci wymienic. Dzieki
Opublikowano
Wymienilem same kondensatory elektrolityczne(22uf), i nic nie pomoglo. Sa tu jeszcze 2 duze , chociaz nie wiem dokladnie jakiej sa wartosci(chyba 1000 i 222uf), wymienial ktos? No i jeszcze zegar(kwarc) ktorego nie wymienialem. Dzieki za wszystkie wskazowki!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety wymiana czesci nic nie dala (wymienilem wszystkie kondensatory, oraz kwarc) jak bylo tak jest. Przypuszczam, ze to wina ktoregos z ukladow. Poczatkowo po wymianie bylem pewien iz to juz nie licznik tylko moze ten czujnik. Postanowilem odlaczyc go, i ku mojemu zdziwieniu ta sama dolegliwosc, tzn: skoki wskazowki w roznym zakresie po wlaczeniu zaplonu. Niestety chyba bez wymiany sie nie obejdzie ::(
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie, mam pytanko do znawcow. Dalem sobie spokoj ze starym licznikiem, postanowilem kupic nowy, potrzebuje porady, i tak: ja mam bialy tyl licznika. Znalazlem podobny na allegro, tylko sa roznice: na tej duzej naklejce u mnie jest BMW 1 388 801.9 u niego 8 351 580.9 pozniej VDO 993 558 092 u niego VDO 993 558 135 poza tym inny nr prog. wersion u mnie 0.82 a tam 0.83 oraz po slowie stand ja mam 09 a tam jest 11. Nastepna roznica to troszke inny nr na wtyczce chyba od programatora(taka mala zaslepiona) u mnie ga 53492 a tam ga 57374 nie duza roznica ale jest. I najwieksza licznik z allegro jest wyskalowany do 260, ja mam do 240, chociaz to raczej nie jest oryginalny licznik bo widac slady wyjmowania. Czy do mojego motoru powinien byc do 240 czy 260? Mam Bmw e34 2,5 z 1993. Na moim liczniku mozna odczytac date produkcji i jest to 1989r. Jesli mowia wam cos te liczby to prosze o pomoc. Z gory dziekuje i pozdrawiam!
Opublikowano
u mnie ga 53492 a tam ga 57374

Te dane to numery karoserii. Mieszczą się one na kości pamięci.

Po pierwszym numerze czyli Twoim wynika że jest to 2,5 M20 i po drugim numerze to samo. Tak więc jest to ten sam model. Różnica co do zakresu prędkościomierza może wynikać z opcji automat/manual.

Także nowy licznik musi pracować. Załóż go najpierw w całości i sprawdź czy objawy prędkościomierza znikneły. Jeżeli tak to problem tkwił w liczniku, jeżeli zaś nie to problem musi tkwić w instalacji lub w czujniku.

Tak dla pewności to obejrzyj czarne złącze pod tylnim siedzeniem z prawej strony, czyli tam gdzie mieści się akumulator ( o ile w Twoim modelu on się tam mieści). Często lubi ono dochodzić do zalania wodą. To samo tyczy się instalacji (sporej wiązki) pod dywanikiem z lewej strony pod nogami pasażera.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dzieki za pomoc wszystkim, lecz teraz to juz naprawde nie wiem o co chodzi :cry: kupilem juz 3 licznik ten jest prawie identyczny jak moj oryginalny (te same wtyki, kolor obudowy itp.). Po zalozeniu wszystko dziala, tylko taki maly szczegol a mianowicie nie gasnie podswietlenie tego malego licznika od kilometrow i nie nabija przebiegu. Probowalem przelozyc sam tyl. Nic to jednak nie dalo, probowalem innych kombinacji, doszedlem tylko do wniosku ze to wina wlasnie tej "dupy" tylko co tam odpowiada za wskazania predkosciomierza lub nabijania kilometrow? Jest moze tu jakis elektronik? A moze macie gdzies schemat instalacji licznikow? To raczej graniczy z cudem, ale arto zapytac..... Nie kupie nastepnego licznika bo moze byc to samo, a budzet uszczuplony.... :( Dzieki i pozdrawiam!
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siemka. Pisze bo mialam identyczny problem. Przepalile mi sie zaróweczka w E34 i to w dniu sprzedawania auta! Wiesz jak to jest, złosliwosc rzeczy martwych. Na szczęscie mialam elektryka co sie troche na tym znał, ii wymienił mi zarówke, ale

Pierwszą rzeczą jaką zrobil to odłączy ako na minimum 30 min.!!!

Nie wiem po co ale too podobno było bardzo wazne, zeby wszystko powróciło do normy po podłączeniu licznika znowu!]

I zeczywiscie nic mu sie nie stało,więc moze ty tez spróboj, chociaz nie wiem czy teraz to nie jest za pózno, chyba ze juz rozwiązałes problem.

Zycze powodzenia.

pozdro