Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

zrobiłem sobie dziś skan ISTĄ D, bo jakiś czas temu wywaliło błąd katalizatora i chciałem sprawdzić czy wrócił. Nie wraca póki co, ale mam takie dwa błędy:

0029E7 DME: Fuel mixture adaptation (air leak) -- (29E7 Adaptacja Mieszanka 1 przeciek powietrza)

0029E8 DME: Fuel mixture adaptation 2 (leakage air) (9E8 Adaptacja Mieszanka 2 Air Leak)

Checka nie ma, ale czuć trochę pod dupą, że mogłaby równiej pracować i przy dodaniu nagle gazu w opór potrafi się na chwilę przytkać. Jakiś czas temu wymieniałem przepływomierz, bo stary padł, więc przejrzę dolot, ale jestem niemal pewien, że jest tam szczelnie. Może to być odma?

PB+LPG

120i N46B20B

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przepływomierz oryginalny(w sensie bosch lub siemens) czy jakiś zamiennik?

Po wymianie przepływomierza kasowałeś adaptację silnika?

Opublikowano

Przepływomierz Bosch.

Wszystkie adaptacje, które dało się zrobić w ISTA zrobiłem, bo czyściłem przepustnice jakiś czas temu. Kasowałem też w międzyczasie błędy silnika (chociażby ww. katalizator), a to o ile pamiętam kasuje też adaptacje.

Wlot powietrza - filtr - przepustnica - sprawdzone. Jest szczelnie.

Opublikowano

Sondy przed katalizatorem pracują w zakresie 1.2V-4V. Sondy za katalizatorem od ok 0.2V-0.8V. Poniżej filmik z gazowania na postoju, chwilę podczas jazdy (sorry za jakość) i dane z inpy na postoju. Niedawno kasowałem błędy, więc korekty krótko i długoterminowe jeszcze nie zdążyły się w pełni zebrać.

https://www.youtube.com/watch?v=i2Y92QdaR54

https://www.youtube.com/watch?v=hSR1vQFQa7M

IMG-20200609-125428.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

witam

dziś wczoraj pojawił się check 29e8 oraz 29e7 , skasowałem błędy i dzis znowu wyskoczył chceck

posiadam e90 320 i w lpg

czy problem został rozwiązany u was ?