Skocz do zawartości

Mieszane ogumienie - scinanie opon przednich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam mieszane ogumienie. Przod 225/45 18, tył 255/40 18. Felgi oryginalne 18. Zauważyłem że opona z przodu jest węższa niż felga. Nie wiem czy to przez to ale opony z przodu mocno zużywają sie po zewnętrznej stronie. Geometria jest ok. Czy ktoś wie o co chodzi lub potrafi mi to wytłumaczyć? Opona Runflat Bridgestone.

Opublikowano
  • Autor
Mam F36 - 430 i xdrive Gran coupe
Opublikowano
w F32 jest dokładnie tak samo, samochód od nowości 35 tyś km, tył jak nowy ( 7-7,5 mm) równomiernie się ściera, przód do wymiany z powodu startych zewnętrznych klocków bieżnika, opony i rozmiary dokładnie jak u Ciebie. Na oryginalnej oponie faktycznie wygląda jakby felga była szersza niż opona, wymieniłem je na Continental Sport Contact 5 SSR Runflat i opona wizualnie jest szersza od felgi, fizycznie chyba też, widać że wystaje poza felgę.
Opublikowano
Jezeli to przednie opony to podstawowe pytanie jaki styl jazdy w zakretach jezeli geometria ok.
Opublikowano
  • Autor
Styl jazdy dynamiczny ale bez szaleństw ( w końcu to nie dziadkowóz ;). W szybszych zakrętach czuję że przód jest dość lekki. Przebieg 37 tys. więc raczej nieduży, z czego połowa przejechana na zimówkach.