Skocz do zawartości

Błędy związane z ABS + nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam taką sytuację w której potrzebuje odpalić auto gdyż nie mam jak go wytargać z garażu podziemnego :/ model e60 528xi 2009. Wyjeżdżając dzisiaj rano odpaliłem auto, przejechałem 100m i pojawiły mi się błędy na ekranie (jak na zdjęciu), a obroty zaczęły falować. Wyłączyłem więc auto żeby odpalić ponownie, ale już nic z tego. Auto kręci ale nie odpala.

Myślałem, że to problem z Aku, ale ma 12.3V więc wątpię. Skanowałem INPĄ, ale za wiele wspólnych wątków nie widzę. Zbieg okoliczności, że problem z czymś z ABSu i nie odpala ? Aku może być złe mimo dobrego napięcia ? Próbowałem odpalać na kable, nic z tego. Kluczyk się od tak rozkodował? Bo w sumie nie wiem jak sprawdzić czy pompa paliwa chodzi.

Dodam, że błąd z ustawieniem czasu wiąże się z tym, że próbowałem odłączyć akumulator na jakiś czas z nadzieją, że to pomoże.

Pp8irqQ.jpg

9dwhnDu.jpg

oge5L3c.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Błędy synchronizacji wału z wałkiem.

Oraz błąd przekaźnika głównego.

Od tego drugiego zacząłbym.

Przekaźnik jest w skrzynce ze sterownikiem silnika. Zapewne koloru niebieskiego.

Sprawdź czy ma nadpalone styki(niebieską pokrywkę da się zdjąć).

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Co do przekaźnika to wygląda on dobrze, niestety nie umiem sprawdzić czy działa poprawnie. Ogólnie skrzynka z komputerem też wygląda ok, zero wilgoci i skorodowanych styków.

Co do synchronizacji to wymieniałem zawory vanosa, bo tydzień temu zapalił mi się błąd.

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany.

Okazało się, że kabel zasilający pompę wody po prostu się stopił i dotykał budy co powodowało wywalanie bezpiecznika przy DME. Reszta błędów to tylko wariacja komputera, jak to bywa w tych modelach :)