Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szanowni Forumowicze czy ktoś z was wie co obejmuje pierwsza oficjalna wymiana oleju w ASO po przejechaniu 30tys km? Mam na myśli czy jest to tylko wymiana oleju i filtra czy może rodzaj małego przeglądu, i jaki jest przybliżony koszt oraz ile czasu to może potrwać. Bo nie wiem czy muszę zorganizować sobie transport czy mogę poczekać w serwisie.
Opublikowano
Ja dwa tygodnie temu u siebie olej wymieniałem. Mam przebieg 34tys i to juz 3 wymiana w serwisie wynikająca z pakietu. Zazwyczaj wymiana oleju z filtrami, mikrofiltrem oraz przeglądem "optycznym" trwa ok 3 - 4 godzin.
Opublikowano

Może komuś się przyda.

Wymiana oleju po 30 tys. w ASO obejmuje:

Przegląd zakres podstawowy - 108,24 PLN

Serwis olejowy silnika - 162,36 PLN

Przegląd, wymiana mikrofiltra - 108,24 PLN

+ dodatkowo zleciłem dezynfekcję klimatyzacji - 240 PLN

Filtr oleju - 121,72 PLN

Mikrofiltr z węglem - 309,70 PLN

Olej BMW 0W-30 - 470,48 PLN

Razem - 1520,74 PLN

Opublikowano
Może komuś się przyda.

Wymiana oleju po 30 tys. w ASO obejmuje:

Przegląd zakres podstawowy - 108,24 PLN

Serwis olejowy silnika - 162,36 PLN

Przegląd, wymiana mikrofiltra - 108,24 PLN

+ dodatkowo zleciłem dezynfekcję klimatyzacji - 240 PLN

Filtr oleju - 121,72 PLN

Mikrofiltr z węglem - 309,70 PLN

Olej BMW 0W-30 - 470,48 PLN

Razem - 1520,74 PLN

Czy to Twoja pierwsza wymiana oleju?

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
To była pierwsza zgodnie z harmonogramem wizyta w ASO od zakupu (Po 2 latach lub 30tys. km). Olej wymieniałem też wcześniej (po 15tys) ale ta wymiana nie wynikała z harmonogramu tylko z troski o silnik.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
To była pierwsza zgodnie z harmonogramem wizyta w ASO od zakupu (Po 2 latach lub 30tys. km). Olej wymieniałem też wcześniej (po 15tys) ale ta wymiana nie wynikała z harmonogramu tylko z troski o silnik.

Hej, dwa pytania - czy koszt wymiany oleju (z troski, nie harmonogramu) jest taki jak powyżej? To zawsze komplet? ASO ma jakieś pytania/wątpliwości lub jakikolwiek problem żeby przeprowadzić taką wymianę przed upłynięciem 2 lat lub 30kkm?

Drugie pytanie - w przypadku posiadania pakietu serwisowego pełny koszt tej wymiany (jak wyżej ~1,5kpln) jest w całości w ramach pakietu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ad.2

Tak, ale bez dezynfekcji klimatyzacji. To usługa dodatkowo płatna, nie objęta BSI.

Pozostałe czynności obejmuje pakiet BSI - oczywiście jeśli wynika to z harmonogramu przeglądu.

Jeśli w połowie przebiegu chcesz zrobić dodatkową wymianę oleju, można podarować sobie wymianę mikrofiltra (chyba że ktoś mieszka/porusza się w faktycznie zapylonym środowisku - wtedy filtr zużywa się szybciej; lub gdy są jakieś objawy wskazujące na zabrudzenie filtra, np. parujące szyby).

Opublikowano
Wymianę oleju z troski o silnik zrobiłem poza autoryzowanym serwisem w zaprzyjaźnionym warsztacie, dlatego nie znam kosztu tej usługi w serwisie. Po 15tys. wymieniłem tez samodzielnie filtr powietrza i kabinowy. Koszty, które poniosłem z tytułu wymiany oleju w serwisie po 30tys. są bez pakietu serwisowego.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
właśnie byłem w serwisie i powiedziano mi że koszt wymiany oleju i filtra (przebieg ok 10 tys) to 700,00 PLN