Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, słuchajcie mam problem z klimatyzacją w swoim E39 520i 1996r. Posiada on automatyczną klimę climatronic, a problem polega dokładnie na tym, że na śnieżynkę jest zerowa reakcja - nie uruchamia się ani sprężarka ani wiatrak klimatyzacji. Po kliknięciu śnieżynki jedyne co to słychać w kabinie jak delikatnie się nawiewy chyba przestawiają i to nie jestem pewien. Kiedy na zewnątrz jest ciepło jak ostatnio a autko się nagrzeje - załącza się wiatrak od klimy i to raczej normalne ale do tego załącza się też sprężarka od klimatyzacji - zmienia się również dzwięk nawiewu na taki typowo z klimą - jednak chłodu brak i na klikanie śnieżynki nic się nie zmienia - sprężarka i wiatrak jak chodzi tak chodzą. Na komputerze pokazało mi błąd czujnika ciśnienia klimy ten zielony przy reflektorze i AUC - wymieniłem oba, pojechałem do serwisu klimy - miałem może 100g, dobiłem do pełna za 240zł ze sprawdzeniem szczelności - jednak na śnieżynke jak reakcji było brak tak nadal. O dziwo, jak wcześniej wspomniałem gdy auto się nagrzeje i na zewnątrz jest cieplo to sprężarka i wiatrak klimy same się włączają - otóż włączyło się i nagle w kabinie zaczęło dawać lodem na 16st - czyli działa ale jak klikam śnieżynkę to nic się nie zmienia, ani nie włączę ani nie wyłączę klimy. Co może być przyczyną? Bezpieczniki w schowku i w bagażniku sprawdziłem, jest coś jeszcze? Proszę o pomoc bo ta klima włącza mi się dosłownie zbyt automatycznie dopiero po porządnym nagrzaniu auta i jak jest ciepło na zewnatrz a o wysuszeniu szyb gdy jest chłodno lub ochłodzeniu auta na starcie mogę zapomnieć :( Pozdrawiam!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz błędów brak? Podmień panel klimy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Teraz błędów brak? Podmień panel klimy.

Tak teraz podpiąłem pod komputer i brak błędu czujnika ciśnienia,

jedyne błędy jakie są o klimie to:

Zintegrowany automatyczny układ ogrzewania i klimatyzacji: Dodatkowa pompa p...

Zintegrowany automatyczny układ ogrzewania i klimatyzacji: Automatyczna kontro...

Dodam, że prąd na wtyczce do klimy nie idzie mimo klikania śnieżynki. Ale jadąc autem jak sie nagrzeje to sama się włączy sprężara i wiatrak, ale nawet wyłączyc nie mogę - ale chłodzi.. :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mają związku (o ile oczywiście ten drugi jest od auc, choć w sumie tak wkleiłeś, że nie wiadomo czego dotyczy), ja bym podmienił panel.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie mają związku (o ile oczywiście ten drugi jest od auc, choć w sumie tak wkleiłeś, że nie wiadomo czego dotyczy), ja bym podmienił panel.

Hmm dodam jeszcze tylko taką informację, zobaczyłem na necie że panele od klomy sà (chyba) dwa rodzaje . Przyciskiem REST oraz przyciskiem MAX. U mnie jest panel z przyciskiem MAX. Na odpalonym aucie i nawiewie klikanke tego przycisku milion razy i nic nje zmienia. Kiedy zgaszę auto i kliknę MAX to załącza mi się dmuchawa ciepła. I tu mi coś nie pasuje bo wyczytałem że taka funkcja jest przypisana kiedy mamy przycisk REST (odzyskiwanie ciepla). Cxy mozliwe ze ktos kiedys podmienil panel na nie ten co trzeba i nie działa on w 100% poprawnie?

• Moderatorzy
Opublikowano
Cxy mozliwe ze ktos kiedys podmienil panel na nie ten co trzeba i nie działa on w 100% poprawnie?

Wyjąć panel to chwila moment. Zobacz jakie są numery i co dla twojego VIN'u pokazuje realoem. Przy okazji przedmuchasz wiatraczek.

Opublikowano
A więc okazało się, że ktoś wstawił kiedyś panel od polifta, a ja mam przedlifta. Dlatego nie włączała mi się klimatyzacja i ogrzewanie tylnej szyby haha. Teraz wymieniłem panel na przedliftowy czyli taki jak powinien być, z przyciskiem REST i wszystko śmiga! :D Przy okazji wymieniłem sam panel przedni z wyświetlaczem i przyciskami na swoje co miałem i wyglląda jak nówka. Pozdrawiam, może komuś się przyda temat :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:cool2: często najprostsze naprawy są najefektywniejsze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL