Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam e39 523i 170KM m52tub25 z 99r.

Parę dni temu bylem hamować auto i wyszło 192.5KM oraz 259.9Nm na benzynie, jezdze na 98. Na gazie wyszlo 172.6KM oraz 240.3Nm.

Wszystko w aucie seryjne, Tylko końcowy tłumik przelotowy firmy RM MOTORS. Czy to możliwe że tyle wyszło? Ogólnie auto dobrze się zbiera. Dołączam wykres. Z gory dzieki za informacje

pmoAPrEdj

https://imageshack.com/i/pmoAPrEdj

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I co w związku z tym wykresem ? :?:
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Gdybyś przeczytał całość to byś doczytał że auto ma seryjnie 170KM. A na wykresie pokazało 192.5KM i zapytałem czy ktoś mial juz taki przypadek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego, mamy zgadywać co tam jest zmodzone? Może ktoś dłubał w silniku, zmieniony kolektor ,wałki, mapy, a może słupek z 2,8 ? Nic tylko się cieszyć. O ile wykres z benzyny jest wiarygodny , to albo instalacja lpg do regulacji albo za słaby reduktor.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Moderatorzy
Opublikowano

523i ma pojemność 2.5, znane są z tego, że dają więcej niż fabryka przykazała. Widziałem na innym dorum jak ktoś zmienił kolekor dolotowy i podobne wyniki uzyskiwał, że żadnego modzenia w bebechach silnika, też chyba tylko końcówkę tłumika założył Magnaflow o ile pamietam dobrze.

Forum nazywało się dziadkowozy i dirt.73 modził w kombiaczu granatowym, też na hamownie pojechał.

Na LPG zawsze będzie mniej. Czy aż tyle mniej to już nie wiem, możesz na kalibrację podjechać i sprawdzić czy wszystko gra i czy mapa jest dobrze ustawiona.

• Moderatorzy
Opublikowano

Poliftowy silnik jest mniej prawdopodobny, trzeba za dużo z elektryką kombinować - przejście z przedliftowej na poliftową, ECU, immo, wiązka itp.

Wystarczy jak kolega zrobi foto spod machy, widąc na pierwszy rzut oka po kolektorze i wanosach.

Opublikowano
Pod maska widac znaczace roznice. Jesli ktis jest w temacie to na pierwszy rzut oka bedzie widzial z czym ma do czynienia ^^
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest m52tu więc z wyglądu niczym nie odbiega od m54. Więc wszystko możliwe

Odbiega, odbiega :wink: pytanie jeszcze co to za hamownia była i czy o by na pewno nie zawyżała? Warto skonfrontować na drugiej, chyba, że faktycznie osiągi są na poziomie 525i to wtedy tylko cieszyć się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.