Skocz do zawartości

Felgi 18x8j

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Planuje zakup nowych felg. Z tego co mi "znawcy" mowia. Nie wejdzie mi na przod felga 18x8j z et 35 lub 40. Tzn wejść wjedzie ale bedzie wystawac. Podobno f20 maja malo miejsca z przodu. Ludze sie nadzieja ze moze jednak ktos z was ma takieparametry felgi na przodzie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam 18x8 et35 z oponą 225/40 i według mnie to idealny rozmiar.

Z przodu sama felga jest schowane ok 8mm pod górną krawedzią błotnika. Z tyłu jest podobnie.

O obcieraniu również nie ma mowy. Mam zwykłe zawieszenie. Wydaje mi się, że i przy obniżonym też powinno być ok.

Nie wiem czy można linkować obce fora ale na szybko znalezione np:

Na obniżonym 25/30mm

https://www.babybmw.net/forum/viewtopic.php?f=53&t=56914&sid=15c690e2762d61359e4570315803c2bb&start=195

Opublikowano
  • Autor

Krieger bardzo Cie prosze wyslij mi foty na maila jak to wygląda u Ciebie. Ja mam zawieszenie sportowe wiec chyba to troche niższe od tych zwyklych serii. Moj mail [email protected]

A jakie parametry masz na tyle?

Opublikowano

W linku miałeś przykładowe fotki z obniżonym.

U mnie wygląda gorzej bo wysoko trochę:) Niemam w tej chwili zdjęć takich aby było widać dobrze osadzenie koła. Jak zrobie to podeślę.

tu np masz fotki kolegi z forum:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=211&t=369479

Przód taki jak cię interesuje - w zasadzie na równo z błotnikiem. Tak jest u mnie również.

Tył przy feldze 8,5 i et 47 trochę schowany. Pół cala szarsza felga wiec na stronę wychodzi 6mm do tego et o 12mm wieksze wiec przy 8" i et35 będzie te 6mm mocniej wysunięta. Myślę że te 6mm mocniej wysunięta to tylko na plus:) U kolegi Vit0 trochę ten tył wąski w porównaniu z przodem.

Edytowane przez Krieger

Opublikowano

Tak wyglada u mnie przód na seryjnym zawieszeniu przy 8x18 ET 34 225/40.

http://www.cardetail.pl/forum/F20/IMG_3660.JPG

Opublikowano

Faktycznie :)

Co do wąskiego tylu, to faktycznie na żywo delikatnie brakuje tych kilku mm, dlatego u mnie wleci jeszcze dystans 5mm i będzie akurat. Przód u mnie tez minimalnie wystaje poza błotnik, ale tylko opona. Niestety Continentale, które założyłem są dosyć szerokie. Przy innym modelu opony może to wyglądać trochę lepiej :)

Opublikowano
  • Autor
Ja planuje założyć na przod i na tyl 18x8j z et 35 lub 40. Znalazlan wlasnie takie felgi z tymi parametrami ale goscie co maja te felgi w ofercie odradzaja ze na przod 8j z tym et to straszna lipa bo w tych Fkach ciasno z przodu. Kurde ale widze ze u Was to na luzie siadlo.
Opublikowano
Faktycznie :)

Co do wąskiego tylu, to faktycznie na żywo delikatnie brakuje tych kilku mm, dlatego u mnie wleci jeszcze dystans 5mm i będzie akurat. Przód u mnie tez minimalnie wystaje poza błotnik, ale tylko opona. Niestety Continentale, które założyłem są dosyć szerokie. Przy innym modelu opony może to wyglądać trochę lepiej :)

U mnie nawet opona z rantem ochronnym chowa się równiutku z błotnikiem.

Czyli potwierdzasz że et 35-34 przy 8" jest idealne? :)

Opublikowano
Ja planuje założyć na przod i na tyl 18x8j z et 35 lub 40. Znalazlan wlasnie takie felgi z tymi parametrami ale goscie co maja te felgi w ofercie odradzaja ze na przod 8j z tym et to straszna lipa bo w tych Fkach ciasno z przodu. Kurde ale widze ze u Was to na luzie siadlo.

Znam f20 które ma chyba et 30 ale przy 7,5 lub 8" ale to w sumie nie ma znaczenia bo opona i tak 225. Też się wszystko mieści. Nie wiem skąd ci specjalisci mają informację o ciasnych przodach w f20.

Opublikowano

Czyli potwierdzasz że et 35-34 przy 8" jest idealne? :)

Potwierdzam, że 8" z ET 35-34 siądzie idealnie. Niższego ET niż 34 bym nie zalecał przy 8" i seryjnym zawiasie, bo może to już wystawać i wyglądać średnio. Natomiast jak chcesz ET40, to już w ogóle nie ma się nad czym zastanawiać czy pasuje, bo nawet nie będzie na równo z błotnikiem ;)

Opublikowano
  • Autor

A jeszcze pytanie. Bo jednak plany mi sie zmienily. Co myslicie o 18x9j z et 48 na tyl. Spoko czy lipa??

Na przod bym dala 18x8 et35 a tyl 18x9et48

Opublikowano

Powinny wejść 9".

Minusem felg 9" będą droższe opony na tył.

W niektórych modelach o połowę droższe, a niekiedy dwa razy droższe :? oczywiście nie dla wszystkich ma to znaczenie :8)

255mm do jedynki to trochę szeroki kapeć, ale czamu nie.

Opublikowano
  • Autor
Ja mam zamiar tam zalozyc 245 :) tak.jak mam w serii
Opublikowano
  • Autor
Wole węższe opony szczerze mowiac. Kiedyś mialam 195 na 8j i nie byl to naciag jakis mega , ale to za czasow Hondy :D. W piątek bede zakladac nowe kola. Jak sie naucze wklejac tu zdjecia to pokaze jak to wygląda