Skocz do zawartości

Odnosnie niestabilnych obrotow biegu jałowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Badam problem "fikusnych obrotow na jalowym" juz od kilku tygodni.O czym, swiadcza moje posty w zrob top sam-chlopaki to ni eprzepustnica(wyjolem ja i wyczyscilem do połysku w srodku), to nie silnik krokowy( 3 razy byl wyciagany i czyszczony) to rowniez nie przeplywomierz bo tez go zdjolem i wyczyscilem i nawet to nie wina LPG bo na PB jest tez hustawka nastrojowa jak u kobiety w ciazy.Ale mam jeszcze jeden pkt odniesienia-boi jesli obroty sa niestabilne to moze byc to wina "lewego powietrza w kolektorze ssacym" przez co komputerr wariuje i podaje rozne dawi mieszanki---mianowicie ko kolektora biegnie przewod gumowy( zbrojony) od ukladu hamulcowego-dokladniej od gumowej membrany odpowiedzialej za cisnienie w hamulcach-CZY NIESZCZELNOSC TEJ GUMY MOZE BYC PRZYCZYNA NIESTABILNEJ PRACY-CZY KTOS Z WAS MIAL TEN PROBLEM I WLASNIE W TEN SPOSOB GO ROZWIAZANO?

dokladnie chodzi o ta czesc http://realoem.com/bmw/partgrp.do?model=CA11&mospid=47434&hg=34&fg=25

Opublikowano

Wiadomo że od zbadania nieszczelności to powinieneś najpierw zacząć, ale jak to nie będzie nieszczelność to może być sonda lambda.

Przynajmniej u mnie tak było i po wymianie jest wszystko ok.

Opublikowano

ten przewód powinien być szczelny (jak go odegniesz przy serwie to powinieneś słuszeć zasysane powietrze),ale jak jest nieszczelny to wystepuje problem z hamulcami,

co do silniczka nie zawsze pomaga przeczyszczenie,niekiedy potrzebna jest jego wymiana,

dochodzi jeszcze sprawa sondy,jak jest walnięta to obroty też bedą falować (przerabiałem już to)

Proponuję podjechać na komputer a jeśli chcesz się pobawić w naprawę to odłacz najpierw krokowca i pojeździj,jak będzie tak samo to wepnij go i rozłącz sondę.