Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Przyszly ciepłe dni więc zmieniłem zimowe conti na letnie michelin PSS, które dostałem z autem (dot 2019).

Efekt jest taki że na michelin auto ślizga się jak na łyżwach zresztą w każdym M na PSS czy PS2 miałem to samo. Do 120km/h nie ma trakcji auto przyspiesza ale potrzebujemy przynajmniej dwa pasy ruchu.

E46 M3 czy E92 M3 to są auta kompletnie bez momentu obrotowego a na michelin trakcja była do dupy. O amg nie wspominając wyleciały z mercedesa po tygodniu.

W F80 mam ok 750NM na zimowych conti trakcja byla mega auto robiło raz za razem na dragy 0-100 ok 4s best 3.8 co na rwd wg mnie jest super wynikiem 1/4 mili 11.6.

Obecnie na Michelin PSS 0-100 wychodzi między 4.5s(raz) do nawet 5.2-5.5 a zazwyczaj ok 5s i pelno dymu.

Używanie LC nie ma sensu bo auto pali opony do 120km/h i jest niebezpiecznie.

Teraz do rzeczy chce kupić takie opony żeby trakcja była mega jak na zimowych conti ma ktoś pomysł co kupić?

Ten sam problem mam od lat w RWD z michelinem i przetestowałem trochę innych opon:

Pirelli PZero kamienie bez trakcji , głośne i ogólnie porażka.

Kumho KU39 trakcja mega zero uślizgu nie dalo się kolami zapiszczeć ale auto pływało jak łódz bardzo niebezpieczne po 3 dniach zmieniłem.

Uniroyal rainsport 3 trakcja świetna ale auto mocno pływa a dodatkowo bardzo biją jak chwilę auto postoi i przez to odgniatanie nie do wyważenia dobre do 200KM.

Vredestein ultra vorti bardzo fajne opony lubię je. Trakcja taka 2/3 w M3 stawiam na powtarzalne 4.5s może mniej auto nie pływa dobre prowadzenie bardzo fajny wygląd. Minusy słabo/głośno amortyzują nierówności i również się odgniatają dużo mniej niż Uniroyal ale też są problemy z wywarzaniem i wibracje przez pierwsze kilometry denereujące.

Czytając po forach co ludzie polecają to teraz na topie jest Michelin 4s ale mamy te opony w 640i i jest tragedia. Auto ma tylko 320KM a problemy z trakcją ogromne. Opony z 2017 czy 2018r były na aucie więc trudno mi powiedzieć jak by było na nowym komplecie.

Jeżeli chodzi o M3/M4 opinie o 4S są skrajne. 2/3 osob jest zachwycone a reszta mówi że trakcja słaba. 1/3 osób wspomina też o zbyt miękkiej mieszance na przód, sztucznym prowadzeniu i uciekaniu przodu takie same odczucia mam w 640i ale nie jeździłem na innych oponach tym autem. Znlazłem też sporo głosów, że po założeniu nowych 4s trakcja jest rewelacyjna ale po przejechanii 5-10tyś i zużyciu 1-2mm robi się tragedia i ludzie zmieniają opony. To by się zgadzało z noimi odczuciami w 640i.

Najmocniej rozważam Michelin PS4 bez S ale nie wiele można o nich wyczytać.

Może miał ktoś styczność z tymi oponami w mocnym rwd? Lub czymś innym Toyo r888 na daili raczej slabo?

Michelin nie ma problemów z odgniataniem czy wyważaniem. Ma sztywne boki i prowadzi się dobrze. Dodatkowo pod względem komfortu też są świetne tylko gdzie ta trakcja....

W usa sporo osób jeździ na Bridgestone Re71R ale u nas nie ma tego.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Zmieniaj na AWD i już się więcej nie męcz :)

Nic mądrego raczej się nie wymyśli.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

AWD to nuda tam się nic nie dzieje a jak już ma te 700-800KM i coś się dzieje to znowu nie skręca.

Ja uwielbiam RWD to jest prawdziwa jazda i fun.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
--==maly==--, zerknij sobie na ten test ;) Co prawda z Lipca 2019, ale jakiś pogląd daje.

Dziękuje za link. W sumie nie myślałem o conti a w tym teście wyszedł ciut lepiej od Michelina. Michelin szybko się starzeje i traci właściwości takie opinie są o PSS i 4S i sam tego doświadczyłem. Zimowe conti sprawowaly się super może spróbuje Conti SC6.

• 2 tygodnie później...