Skocz do zawartości

E46 320D 136KM NIE ODPALA - NA PLAKU OK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie, kolega (glupek) mial wymienic mi rozrusznik w moim BMW , odkrecil przewody od wtryskow, oraz wyjął kostkę od pmpy wtryskowej - mówił ze robił sobie miejsce na wyjęcie go górą , a i tak wyjął dołem - ale mniejsza o to . Przy tej okazji coś sie stało z IMMO, bo nie chciał w ogole zapalic, palił tylko na plaku .

Z czego mi mowil, tyrał go dosc długo na tym plaku, ale nie załapal. ( Po poluzowaniu nakretek od wtryskwiaczy ropa lala sie bardzo słabo ) - Po wymianie sterownika silnika oraz EWS + pestki od kluczyka, pompa wtryskowa odżyła bo zaczęła walić cisnieniem pod samą maskę . Ale samochód dalej nie pali . Co to moze byc?

Zdjąłem mu kolektor dolotwy, i podczas kręcecnia wydobywa sie dym z 1 cylindra tam gdzie wtryskiwacz sterujący , tylko nie z pod wtrysku, tylko z dziury tam gdzie nachodzi kolektor ( nie wiem jak sie to nazywa )

2 Podstsawowe pytania

1: Czy Zapali mi bez kolektora?

2: Czy Jezeli Pali na plaka, czy rozżąd moze byc przestawiony?

Czujnik polozenia walka na pewno dziala

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Chodzi tylko na plaku tak? Bez gaśnie? Jakie są błędy? Chodził przed wymianą rozrusznika bez problemu (pomijam kwestię rozrusznika)? Auto odpala bez kolektora dolotowego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jesli w silniku diesla przestawi sie rozrzad to juź nie ma prawa odpalić nawet na plaka.

Wszustko wskazuje na to źe masz problem z układem paliwowym,a konkretnie z pompą...

Za radą Mańka ,odczytaj bledy

Opublikowano
  • Autor

0 błędów .

Pompa raczej działa bo leci duże cisnienie paliwa .

Chyba ze Jeszcze jest zapowietrzona ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To odczyt parametrów podczas próby rozruchu. Co się działo przed oddaniem na wymianę rozrusznika?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Tak , działał przed wymiana rozrusznika .

Czyli działa bez kolektora , i czujnika ciśnienia doładowania , który jest w kolektorze ?

Opublikowano
  • Autor
Na dzien dzisiejszy mam tylko delphi , czy w nim da sie coś odczytać ? Podczas rozruchu. ?
Opublikowano
  • Autor
A może ktoś coś przybliżyć ? Co może oznaczać dym z pod kolektora ? Jak zdejmę kolektor to leci z 1 cyl dymek podczas kręcenia p
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Skoro pali na plaku, a na właściwym paliwie tylko puszcza dymek to ja mam takie przypuszczenie źe wtrysk paliwa nastepuje nie wtym miejscu lub nie w tym suwie co trzeba , a kolega wypinał jakies wtyczki...

U Ciebie pewnie siedzi VP44 i to co Ci moge rozsądnego poradzic to poczytaj troszke tak na szybko o tych pompach ,bo ona wspólpracuje z takimi czujnikami jak czujnik polozenia pompy,regulator ilosci paliwa ,zawór elektromagnetyczny początku wtrysku i jeszcze czujnik temp paliwa - nikt z forumowiczów nie wie co kolega tam namodził , ale jesli ja bym miał szukać problemu to bym sie krecil tylko w okolicy sterowania pompy

Opublikowano
  • Autor
Mechanik mi powiedział , ze przez plaka pogięło zawory i dlatego leci dymek i , ze silnik do wymiany :p
Opublikowano
  • Autor

W zasadzie Ok , sterowanie pompa , czyli sterownik , czyli jak zrobie próbę sterownika ( z żarówka ) która podłączę do przewodu , jak są te poradniki na necie i okaże sie ze dobry , to możliwe

Ze zapowietrzony. ?

Błędów żadnych nie mam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Od porządnego odpowietrzenia to powinieneś zacząć zanim zacząłeś męczyć auto na plaku - jesli było powietrze w pompie to mogła ulec uszkodzeniu.

Do sprawdzenia sterownika słuźy oscyloskop , wiec lepiej nie podpinaj do niego źadnych źarówek ...

Odpowietrz porzadnie pompe,jak nie ma źadnych błedów a odpala na plak i jestes pewien czujnika polozenia walu to pompa do naprawy...

Chyba ze ktoś z kolegów ma jeszcze jakis pomysł na rozwiazanie tego problemu...

Opublikowano
  • Autor
A powiesz mi jak najlepiej odpowietrzyc pompę ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Luknij na yt

Jesli odpowietrzenie pompy nie da efektów to zapamietaj źe tych pomp nie mozna krecić gdy jest pusta bo przytrze lub zatrze tlok ,a to z koleji uszkodzi elektronike.

Nie masz bledów w ecu wiec jest duźa szansa ze odpowietrzenie uzdrowi auto